13.000 de supermarketuri din Coreea de Sud le vor oferi clienților pungi de hârtie sau din material textil în locul celor din plastic. Pungile de plastic ajunseseră să reprezinte o treime din deșeurile reciclabile ale acestei țări.
Începând cu 1 ianuarie, Coreea de Sud s-a alăturat unei liste în continuă creștere de țări care încearcă să elimine pungile de unică folosință din plastic. Pentru a conserva resursele naturale și pentru o mai bună gestionare a deșeurilor reciclabile, ministerul Mediului a anunțat că aceste pungi nu vor mai fi oferite clienților supermarketurilor, potrivit CNN.
Măsura vine ca o extindere a legii care a funcționat până la 31 decembrie 2018 și care prevedea ca pungile de unică folosință din plastic să fie oferite doar contra-cost. Noua lege vizează 2.000 de supermarketuri mari și 11.000 de supermarketuri cu suprafețe de 165 de metri pătrați. Pungile de plastic vor putea fi folosite, totuși, pentru a împacheta carnea și peștele.
Supermarketurile vor oferi clienților alternative care pot fi reciclate, cum ar fi pungi din hârtie sau din material textil. Cei care încalcă noua legislație riscă amenzi echivalente cu 2.700 de dolari.
Următorul pas pe care ministerul Mediului îl va face, va fi reducerea produselor din plastic de unică folosință, cum sunt paiele.
Potrivit unor statistici din 2015, un coreean lua în medie acasă 420 de pungi de plastic pe an, ceea ce însemna de șase ori mai mult decât germanii și de 105 ori mai mult decât finlandezii. Numai în 2017, vizitatorilor din clădirile din capitala Seul le-au fost distribuite 291.000 de pungi de plastic ca să-și acopere umbrelele ude.
Interzicerea pungilor de plastic în lume
O serie de țări au interzis sau taxează pungile de unică folosință din plastic, cum ar fi Australia, Marea Britanie, Franța, China, Noua Zeelandă și Olanda. Însă Kenia are cele mai aspre pedepse: cei care încalcă legea pot săvârși o pedeapsă de patru ani în închisoare sau pot plăti o amendă de până la 39.000 de dolari.
Anul trecut, China a interzis importul a 24 de tipuri de deșeuri solide, inclusiv unele varietăți de plastic și hârtie nesortată. Astfel, a pus presiune pe Europa să-și gestioneze deșeurile care până atunci erau trimise în China.
În octombrie, Parlamentul European a votat interzicerea unei game de produse de unică folosință din plastic, cum ar fi paiele, bețișoarele de urechi și tacâmurile, precum și obligația ca cele mai multe sticle să fie reciclate.
World Economic Forum estimează că în oceanele lumii se află în prezent 150 de milioane de tone de plastic. În plus, spunea revista Science în 2015, între 5 și 13 milioane de tone li se vor adăuga acestora în fiecare an.
Iar unele cercetări avertizează că, până în 2050, în oceane va fi mai mult plastic decât vor fi pești, ținând cont de greutate.