Industria nichelului din Noua Caledonie ofera compensatii ecosistemului pe care il ameninta: industriasii muta recifele de corali pentru a conserva ecosistemul, informeaza Le Monde.
In iulie 2008, la Vavouto, compania englezo-elvetiana Xstrata a inceput construirea un canal de 5 kilometri care se va termina in 2012 si care va fi folosit in scopul transportarii coralilor.
Coralii sunt detasati cu ajutorul unui fierastrau hidraulic si remorcati pe colaci de salvare imensi. Cele doua situri unde sunt instalati coralii vor fi supravegheate pe timp de 5 ani. Expertii implicati au constatat ca pana acum primul sit este intact dar al doilea a suferit distrugeri din cauza unor pesti de talie mare care l-au atacat.
Tehnica de mutare a coralilor
"Prima astfel de tentativa s-a desfasurat in 1979 in Hawaii, dar pana acum tehnica a ramas mai degraba una experimentala", a explicat Sandrine Job, inginer de ecologia recifelor. Potrivit acesteia, initiativa din Noua Caledonie este prima de acest tip din industria miniera.
In 2006, grupul brazilian Vale termina constructia unei uzine metalurgice de nichel de o capacitate de 60.000 de tone pe an. Constructia a declansat multe conflicte cu populatiile locale si asociatiile de protectia mediului, iar Vale a compensat distrugerile prin construirea unui port si prin transportarea a 2.000 de colonii de corali in zone protejate.
"Este un proces de recreere a unor peisaje submarine, folosind ciment pentru a fixa coralii”, a explicat Sandrine Job. Trei ani mai tarziu, 90 % dintre corali au supravietuit, dar unii dintre ei au suferit din cauza unei invazii de stele de mare.
Initiativele se bucura de multa mediatizare, dar nu sunt pe placul celor mai multi ecologisti.
"Este mai bine decat nimic, dar colectivitatile locale trebuie sa isi poata impune vocea si sa ceara compensatii pe suprafete egale”, a estimat Raphael Mapou, lider al Comitetului autohton Rheebe nuu.