30% dintre coralii din Marea Barieră de Corali au murit în 2016 din cauza unui val de căldură

30% dintre coralii din cel mai mare recif din lume, Marea Barieră de Corali, au murit în 2016 în timpul unui val de căldură, conform unui nou studiu care dezvăluie efectele catastrofale pe care valurile de caniculă la nivelul oceanelor le au asupra animalelor.

Studiul publicat în revista Nature examinează legătura între nivelul de expunere la căldură, fenomenul de albire al coralilor și moartea lor. Conform rezultatelor, 29% dintre cele 3.863 recife care alcătuiesc Marea Barieră de Corali au pierdut două treimi sau mai mult dintre corali. În unele cazuri, până la 90% dintre corali au murit din cauza fenomenului de albire.

Episoadele de caniculă la nivelul oceanelor sunt mult mai periculoase decât evenimentele de albire, conform profesorului Terry Hughes, autor al studiului. El a explicat pentru The Guardian că spre deosebire de evenimentele de albire, când au murit între 5% și 10% dintre corali, valurile caniculare sunt mult mai periculoase și duc la moartea rapidă a animalelor.

„Când coralii albesc de la un val de căldură, fie pot să supraviețuiască și să-și recapete culoarea încet pe măsură ce temperaturile scad, sau pot să moară. Am fost surprinși că aproximativ jumătate dintre morțile înregistrate de noi s-au petrecut foarte repede.”

Conform studiului, la începutul valului canicular în martie 2016, milioane de corali au murit rapid în nordul Marii Bariere de Corali în decursul a doar două-trei săptămâni.  Între martie și noiembrie 2016 au murit 30% dintre corali.

bottegaverde.ro

Oamenii de știință au explicat că unele specii de corali sunt mai susceptibile la stresul indus de temperaturi ridicate. Conform lui Andrew Baird, co-autor al studiului, moartea coralilor a dus la schimbări radicale în cadrul recifelor.

„Comunități de recife mature și diverse sunt transformate în sisteme degradate, cu doar câteva specii rezistente care rămân. Dar asta înseamnă că încă mai există în jur de un miliard de corali în viață, și ei sunt mai duri decât cei care au murit. Trebuie să ne concentrăm urgent pe protejarea paharului care este încă pe jumătate plin, ajutând acești supraviețuitori să-și revină.”

Soarta coralilor depinde mult de cât de repede putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră. O creștere a temperaturii globale peste limita Acordului de la Paris va altera în mod radical ecosistemele de corali și va afecta sute de milioane de oameni a căror bunăstare depinde de aceste animale. Conform unui nou studiu, episoadele de caniculă la nivelul oceanelor sunt tot mai frecvente și mai lungi.

spot_img

Ultimele știri