Avem nevoie de cerere pentru a crea o piata a constructiilor verzi, iar pentru asta e necesar ca autoritatile sa faca primul pas. Acestea
trebuie sa inteleaga faptul ca este necesar sa incurajeze intr-un fel sau altul constructiile verzi, crede Florin Popa, managing partner
la Vitalis Consulting. Centrul de zi pentru copii din Herastrau – proiect in care Vitalis s-a implicat pro-bono, ca manager de proiect – reprezinta un punct de referinta pe harta cladirilor prietenoase cu mediul din Romania.
Text de Oana Neneciu
Vis de vitor
Prima cladire 100% eco din Bucuresti. Acesta este planul ambitios al Primariei Bucuresti si al organizatiei Green Revolution. Proiectul a fost lansat in cadrul campaniei „Capitala Creste Verde” si presupune transformarea unui spatiu de aproximativ 100 metri patrati intr-un centru de zi pentru copiii din Capitala, intr-o cladire prietenoasa cu mediul. Dimensiunea „green” a proiectului nu este singura provocare. Initiatorii proiectului si-au propus sa adune mai multe companii de top care sa ajute la realizarea lui. Pro-bono.
„OK, hai sa incercam si partea asta”, au raspuns la apel reprezentantii Vitalis Consulting. „Ni s-a parut interesant. Mai ales ca avem ocazia sa lucram toti cei din domeniul asta verde. Era si o ocazie buna sa aratam lumii ca se poate construi si eco, ni s-a parut o idee buna”, isi aminteste Florin Popa.
Alt avantaj, recunoaste el, este si contactul cu oamenii din Primaria Municipiului Bucuresti, fiindca pentru o companie este de mare ajutor sa lucreze si sa observe cum functioneaza lucrurile intr-o institutie a statului.
„Cred ca o sa fie un proiect interesant si unul de referinta pentru Bucuresti si pentru Romania. Mai ales ca sunt implicate si primaria si alte firme puternice”, subliniaza Florin Popa.
In prezent, lucrarile la centrul de zi sunt in desfasurare. „Companiile au fost deschise la acest proiect si am ramas oarecum surprinsi ca in aceasta situatie companiile doresc sa se implice.”
Inapoi in prezent
In Romania se poate vorbi cu greu despre o piata a constructiilor verzi. Mai degraba despre o piata la inceput. Chiar daca, pe langa centrul de zi din Herastrau, compania Vitalis lucreaza in prezent la alte doua proiecte eco – o cladire de birouri in Ploiesti si un mall in Brasov – Florin Popa recunoaste ca suntem cu mult mai in urma pe acest segment fata de alte state europene.
„E un inceput de drum in Romania. Cred ca in primul rand proprietarii trebuie sa vada beneficiile. Sa se lamureasca in legatura cu faptul ca este vorba despre costuri mai mici de intretinere sau, in cazul unei cladiri de birouri, ca se pot percepe chirii mai mari. Fiecare trebuie sa-si vada interesul.” Aceasta este prima problema identificata de reprezentantul Vitalis.
A doua este legislatia romaneasca. Aceasta nu sustine in niciun fel, deocamdata, sistemele eficiente implementate in cladiri.
„Autoritatile trebuie sa sprijine acest gen de demersuri. Stiu ca afara, daca cineva construieste verde, beneficiaza de reduceri de taxe si lucruri de genul asta. La noi, momentan, nu se aplica. Oricum, usor, usor lucrurile se schimba fata de acum doi-trei ani, cand nu existau astfel de proiecte. Mentalitatea se schimba”, crede Florin Popa.
O alta piedica in calea proiectelor ambitioase ecologic este reprezentata de lipsa ofertei de materiale de constructii. Acestea sunt comercializate in Romania numai de companiile mari, producatorii locali nefiind inca atrasi de acest tip de materiale.
Pe locuri, fiti gata, …
Vitalis este un exemplu de companie cu expertiza si oameni specializati in constructii verzi. Asa mai sunt cateva companii in Romania, atat de consultanta cat si de arhitectura sau constructoare.
Toate asteapta cererea si dezvoltatori care sa-si doreasca sa economiseasca bani pe termen lung si sa implementeze in constructiile lor sisteme eficiente, prietenoase cu mediul.
„In Romania sunt companii care si-au facut temele si trainingurile si sunt pregatite pentru a oferi genul acesta de servicii, insa cerere nu exista inca. Aceste cunostinte sunt limitate tocmai din cauza cererii reduse, pentru ca daca am si lucra mai mult aplicat am deveni cu totii mai buni”, este de parere Florin Popa.
El crede ca ar mai fi o speranta legata de implementarea sistemului de auditare energetica a cladirilor. Fara certificatele energetice nu se va mai putea face, de la 1 ianuarie 2010, nicio tranzactie.
Din acel moment, mai crede Florin Popa, proprietarii vor intelege dimensiunea „verde”, respectiv consumul redus si cum afecteaza asta pretul cu care pot vinde sau inchiria.
„Cred ca autoritatile trebuie sa faca primul pas si mai cred ca lucrurile se vor schimba odata cu auditul energetic”, incheie Florin Popa.