Copiii sunt mai atenți și inventivi când au la dispoziție mai puține jucării, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Toledo din Ohio.
În cadrul studiului, cercetătorii au organizat câte două sesiuni de joacă de 30 de minute cu fiecare copil, oferindu-le 4, apoi 16 jucării. Cu puține jucării la dispoziție, copiii s-au jucat mai mult, s-au concentrat mai bine și au fost mai inventivi. Au folosit jucăriile în mai multe moduri și s-au plictisit mai greu. În schimb, când au primit mai multe jucării, s-au plictisit mai repede și au fost distrași mai ușor.
Copiii își dezvoltă imaginația când au mai puține jucării
Cu mai puține opțiuni, copiii sunt provocați să își folosească imaginația și să inventeze noi moduri de a se juca. În plus, cercetătorii cred că un număr redus de jucării le ajută și capacitatea de concentrare.
Rezultatele confirmă concluziile unui studiu mai vechi efectuat la Universitatea Toledo. Cercetătorii observau cum este influențată joaca de diverși factori din mediul înconjurător, inclusiv de numărul de jucării.
Carly Dauch, una dintre autoarele studiului, a explicat că în primii ani de viață copiii încă își dezvoltă capacitatea de atenție, fiind distrași ușor de elemente din mediul lor, inclusiv de jucării.
În medie, copiii au interacționat cu 8.6 dintre jucării atunci când au avut la dispoziție 16 și 3.1 dintre ele atunci când au primit 4.
Cercetătorii încurajează părinții care au la dispoziție multe jucării să le alterneze, lăsând la dispoziția copilului doar câteva pentru fiecare sesiune de joacă.
Consum responsabil pentru cei mici – jucării prietenoase cu mediul
Un consum redus de jucării va avea un impact pozitiv și asupra mediului. O mare parte dintre jucăriile produse ajung într-un final la gunoi, iar multe dintre ele sunt din plastic sau conțin substanțe toxice, dăunătoare atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea copilului.
Evitați jucăriile din plastic și alegeți-le în schimb pe cele din lemn. Ocoliți jucăriile din import: procesul de împachetare și transport este deseori ineficient și contribuie la poluarea mediului. Când nu mai aveți nevoie de ele, cea mai bună variantă este să le donați.