Studiu: Copacii ar putea ajuta capitala sau alte mari orașe să economisească 500 mil. de dolari anual

Copacii din marile orașe ale lumii reduc cheltuielile municipalităților cu peste 500 de milioane de dolari în fiecare an. Datorită lor, se fac economii la bugetele destinate asigurării sănătății publice, protecției mediului sau furnizării energiei. Este concluzia unui studiu publicat luna trecută în revista științifică Ecological Modeling.

poluare copacii

Copacii din marile orașe ale lumii ajută municipalitățile să economisească în jur de 482 de milioane de dolari anual, reducând poluarea cu particule fine și dioxid de sulf. La această sumă, se adaugă alte 11 milioane de dolari, pe care autoritățile le-ar fi cheltuit cu serviciile de canalizare, dacă acei copaci nu ar fi absorbit apa de ploaie. Absorbția dioxidului de carbon pe care o realizează arborii este și ea estimată la 8 milioane de dolari, iar beneficiile pentru răcirea și încălzirea locuințelor – la încă 500.000 de dolari. În total, copacii aduc economii la buget de peste 500 de milioane de dolari, în fiecare an.

Estimările au fost făcute de o echipă de cercetători americani de la Universitatea de Stat din New York. Aceștia au studiat impactul copacilor în 10 metropole din lume, printre care Beijing, Los Angeles, Mexic și Mumbai. Au descoperit că 21% din suprafața acestora este acoperită de copaci, dar că autoritățile ar mai putea planta arbori și pe alte 19 procente din teritoriu.

Copacii sunt însă doar o parte dintre elementele naturale care ne aduc beneficii necontorizate, potrivit autorilor studiului:

Dacă raportăm rezultatele la scara mai largă a sistemelor socio-economice, devine evidentă măsura în care natura asigură bună-starea individuală și a comunităților, oferindu-ne gratuit servicii ecosistemice. O mai bună înțelegere a valorii economice a acestor servicii ar putea crește interesul nostru de a investi eforturi și resurse în conservarea capitalului natural.

București, unul dintre cele mai poluate orașe europene

Potrivit numbeo.com, capitala României se află pe locul al șaselea în Europa atunci când vine vorba despre poluare. Nici hărțile Organizației Mondiale ale Sănătății nu sunt mai puțin îngrijorătoare.

poluare copacii

 

Potrivit OMS, speranța de viață a europenilor este mai mică cu un an, din cauza poluării, care poate cauza boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii sau chiar cancer de plămâni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri