Umbra copacilor poate răci orașele cu peste 5 grade Celsius

Arbori cum ar fi fagi, mesteceni, smochini și castani ar putea răci orașele cu până la 5.7 grade Celsius în timpul verilor, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au măsurat capacitatea de răcire a arborilor cu ajutorul unei biciclete dotate cu o mică stație meteo, cu care au măsurat temperatura la ficare cinci metri de-a lungul a aproximativ șapte kilometri de drum. Rezultatele au arătat că străzile orașului erau mai răcoroase acolo unde exista vegetație.

„Copacii pe care îi plantăm acum sau zonele pe care le pavăm acum vor determina temperaturile orașelor noastre în următorul secol.”, a declarat Carly Ziter, autoare a studiului și cercetător la Universitatea Wisconsin-Madison.

În zonele în care doi sau mai mulți copaci se întâlneau și două cincimi din cer era acoperit de frunziș, temperaturile au scăzut în medie cu 3.5 grade Celsius și până la 5.7 grade Celsius.

Copacii nu numai că țin umbră, dar și transpiră, expirând apă prin stomatele din frunze și oferind un sistem natural de aer condiționat. În plus, copacii absorb dioxidul de carbon din atmosferă.

Studiu: Plantarea a 1.2 trilioane de copaci ar anula un deceniu de emisii de CO2

În cadrul studiului, autorii sugerează implementarea strategiilor de gestionare a acoperirii terenurilor urbane pentru a îmbunătăți rezistența la încălzirea orașelor.

„Nu este de ajuns doar să mergem și să plantăm copaci, trebuie să ne gândim la cât de mulți și unde îi plantăm. Nu spunem că plantatul unui singur copac nu face nimic, dar vei avea un efect mai mare dacă plantezi un copac și vecinul tău plantează un copac și vecinul lor plantează un copac.”, a declarat Ziter.

Estimările arată că majoritatea orașelor lumii se vor înfrunta cu valuri de căldură severe, din cauza fenomenului de insulă de căldură urbană. Orașele pot fi mai calde decât zonele rurale din împrejurimi cu 3 grade Celsius sau chiar mai mult.

Plantarea copacilor ar putea fi o soluție ieftină pentru reducerea impactului valurilor de căldură, precum și a poluării aerului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri