10 copaci care au intrat în cartea recordurilor

De la copacul care crește cel mai repede până la cel care este cel mai periculos arbore, în lume există o mai multe de specii care au intrat în Guinness World Book.

copaci
foto: wikimedia commons
  1. Copacul care crește cel mai repede

Paulownia Tomentosa, arbore originar din China, este cel care din 2011 deține recordul la categoria sa. În cunoașterea populară, mai este denumit și Arborele Prințesei, pentru că denumirea sa, Pavlovina, provine de la fiica țarului Pavel I al Rusiei, Anna Pavlovna – regină a Olandei. Copacul este cultivat masiv în țările asiatice. În primele trei săptămâni, poate crește până la 30 de cm și în primul an, până la șase metri. Specia a fost naturalizată în SUA și în timpul fotosintezei poate produce de trei-patru ori mai mult oxigen decât orice altă specie de copac. Arborele are niște flori mov și lemnul său este folosit pentru construcția iahturilor sau a instrumentelor muzicale.

copaci
foto: wikimedia commons

De asemenea, odată cu recoltarea unui arbore Paulownia, un copac nou va crește din trunchiul rămas în pământ. Din aceeași rădăcină poate crește un arbore nou la fiecare opt-12 ani.

2.  Cel mai înalt copac din lume

În prezent, cel mai înalt copac din lume este Hyperion, care, în septembrie 2006, măsura 115,54 de metri. Arborele, care face parte din specia Sequoia, a fost descoperit în 2006 de Chris Atkins și Michael Taylor într-un parc național din California. Sequoia sau Bradul Roșu de Coastă este originar din America de Nord.

copaci
foto: wikimedia commons

 

3. Cel mai bătrân copac

Potrivit Guinness Records, cel mai bătrân copac înregistrat vreodată în cartea recordurilor este un pin din specia Pinus Longaeva. Acesta a fost denumit Prometeu și a trăia pe Muntele Wheeler, Nevada (SUA). Când a fost tăiat, specialiștii au numărat 4,867 de inele, însă au estimat că ar avea în jur de 5.200 de ani, din cauză că a trăit în condiții potrivnice, care i-au încetinit dezvoltarea. Prometeu măsura 5,1 m înălțime și avea un diametru de 1,8 metri. Copacul s-a dezvoltat pe munte la o altitudine de 3,048 m.

copaci
foto: wikimedia commons

4. Cel mai mare copac după volum

Generalul Sherman, care deține recordul de cel mai mare copac din lume după volum, este un sequoia gigant (Sequoiadendron giganteum). Acesta se află în Parcul Național Sequoia din California. În 1980, când a fost măsurat, trunchiul avea un volum de 1,487 m³. În 2004, specialiștii estimau că are deja 1,530 m³. Arborele are o înălțime de 82.6 m și trunchiul are un diametru de 8,2 m. În cirumferință măsoară 25,9 m. În plus, se estimează că are în jur de 2.100 ani. Dacă sunt luate în calcul și rădăcinile, arborele cântărește 1.814 tone.

copaci
foto: wikimedia commons

5. Cel mai toxic copac – Manchineel

Seva acestui copac este atât de toxică pentru om încât îi poate provoca răni. În plus, în contact cu ochii poate provoca orbirea temporară. Manchineel, copac care face parte din familia Euphorbiaceae, este originar din emisfera vestică. În timpul ploilor, chiar și adăpostirea sub el este periculoasă pentru că substanța pe care o secretă este foarte caustică. Copacul are niște fructe mici, asemănătoare merelor verzi, care dacă sunt mâncate pot provoca dureri și pot fi fatale. Mai mult decât atât, dacă Manchineel este incendiat, fumul rezultat poate fi la fel de toxic.

copaci
foto: wikimedia commons

6. Cel mai bătrân copac plantat

Potrivit Guinness Records, cel mai bătrân copac plantat de om se află în Sri Lanka din anul 288 î.hr. Ficus religiosa, denumit Sri Maha Bodhiya are 2.300 de ani și hindușii și budiștii îl consideră copac sfânt.

copaci
foto: wikimedia commons

7. Cel mai bătrân copac – prin regenerare

În vârstă de 9.550 de ani, copacul a fost descoperit în Norvegia. Rădăcinile moldiului (Picea abies) înalt de aproape 4 metri s-au regenerat timp de 9.550 de ani. Pinul Old Tjikko a intrat pentru prima dată în cartea recordurilor în 2008 cu titlul de cel mai bătrân copac. De fapt, este cel mai bătrân copac pentru că din rădăcinile lui a crescut un altul, prin înmulțire vegetativă. În cazul lui Old Tjikko, rădăcinile de 9.550 de ani au generat până acum 4 copaci.

copaci
foto: wikimedia commons

 

8. Cel mai mare copac viu – în funcție de circumferință

El Arbol del Tule este copacul viu cu cea mai mare circumferință și se află în statul Oaxaca din Mexic. În 1998, chiparosul era înalt de 42 de m și trunchiul său avea o circumferință de aproximativ 36 m. În diametru măsura 11,5 m și era înalt de 1,5 m. Potrivit Guinness, baobabii africani sunt considerați adesea arborii cu cele mai mari circumferințe, însă aceștia sunt de fapt mai mulți copaci care au fuzionat, spre deosebire de chiparosul El Arbol del Tule.

copaci
foto: wikimedia commons

9. Copacul cu cea mai mare circumferință a coroanei

Castanul european (Castanea sativa), cunoscut și sub numele de Copacul celor o sută de cai, măsura în circumferința coroanei 57,9 m. De aici și numele – copacul sub care s-ar fi putut adăposti 100 de cai. Castanul se află în apropiere de Muntele Etna, în Sicilia. De asemenea, este și cel mai bătrân castan din lume – specialiștii estimează că are între 2.000 și 4.000 de ani.  În prezent, este separat în trei părți.

copaci
foto: wikimedia commons

 

10. Cea mai veche specie de copac

Cea mai veche specie de copac este Ginkgo Biloba din Zhejiang (China) care a apărut pentru prima oară acum circa 160 milioane de ani, în timpul perioadei jurasice. Specia a fost redescoperită de Engelbert Kaempfer (Germania) în 1690 și a ajuns în Anglia în 1754. Ginko Biloba este cunoscută și sub numele de cea mai veche fosilă vie. Amprentele frunzelor acestei specii au fost găsite în rocile sedimentare din perioadele Jurasic și Triasic (135-210 milioane de ani în urmă).

copaci
foto: wikimedia commons

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri