Studii. De ce petrecerea timpului langa copaci are beneficii pentru sanatate

Copacii elimină uleiuri esențiale care îi protejează de germeni, astfel că băile japoneze de pădure, care presupun să te relaxezi la trunchiul copacilor, au o mulțime de beneficii pentru sanatate.

Studii. De ce petrecerea timpului lângă copaci are beneficii pentru sănătate

Băile japoneze de pădure presupun să fii în prezența copacilor fără să faci drumeții, să alergi, să numeri pași pe vreo aplicați. Pur și simplu, să te relaxezi și să respiri aerul curat. Iar acest obicei are multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și tensiunii arteriale, reduce producerea de hormoni ai stresului, îmbunătățește sistemul imunitar și dă o stare generală de bine.

Băile de pădure japoneze au devenit parte dintr-un program național în 1982, când Ministerul Pădurilor a inventat expresia „shinrin-yoku”, care înseamnă „intrând în atmosfera pădurii”. Petrecerea timpului liber sub cireșii înfloriți, de exemplu, face parte aproape dintotdeauna din cultura japoneză.

chicville.ro

Între 2004 și 2012, autoritățile japoneze au cheltuit aproximativ patru milioane de dolari pentru a studia efectele fizice și psihice ale băilor japoneze, apoi au creat 48 de rute terapeutice în conformitate cu rezultatele.

Unul dintre studii a fost condus de Qing Li, profesor la Școala Medicală Niponă din Tokyo, care a măsurat activitatea celulelor natural killer (NK), ce aparțin sistemului imunitar înnăscut înainte și după petrecerea timpului în pădure. Aceste celule răspund rapid la celulele infectate și la tumori și previn cancerul. Subiecții care au participat la studiul din 2009 au înregistrat creșteri semnificante în activitatea celulelor NK în săptămâna de după ieșirea în pădure, iar efectele pozitive au durat o lună, cu o ieșire în pădure în fiecare weekend.

Studii. De ce petrecerea timpului lângă copaci are beneficii pentru sănătate

Un alt studiu, condus de Universitatea Chiba din Japonia, a comparat analizele a 280 de subiecți după o zi petrecută în oraș și o zi din care 30 de minute constau într-o vizită în pădure. Rezultatele au arătat că timpul petrecut printre copaci duce la concentrații mai scăzute ale cortizonului, puls mai mic, tensiune arterială mai scăzută, activitatea nervului parasimpatic mai mare.

Aceste beneficii se datorează diverselor uleiuri esențiale, care se numesc fitoncide, eliberate de arbori pentru a se proteja de germeni și insecte. Acestea se găsesc în lemne, în plante, pe frunze și unele fructe și legume, iar creșterea temperaturii până la 20, 25 de grade Celsius mărește concentrația fitoncidelor de aproape nouă ori.

Se pare că și cei care locuiesc în orașe au parte de beneficii pentru sănătate dacă își petrec timp în apropierea copacilor, chiar dacă dintr-un parc, și nu dintr-o pădure. Expunerile scurte, dar regulate la spații verzi pot elibera stresul, îmbunătăți sistemul imunitar și starea generală de bine.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri