COP28: Iohannis subliniază că România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu două treimi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la evenimentul „Sustainable Innovation Forum 2023” care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în cadrul COP28, că România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce şi-a multiplicat produsul intern brut iar ţara noasttră se angajează să îşi dezvolte economia şi să reducă în continuare emisiile, simultan. 

Iohannis a subliniat angajamentul României în dezvoltarea, utilizarea și fabricarea tehnologiilor verzi, contribuind astfel la lanțurile valorice internaționale axate pe sustenabilitate, și a spus că este nevoie de astfel de tehnologii la prețuri accesibile.

În cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum 2023” din Dubai, președintele a evidențiat necesitatea unei colaborări eficiente între guverne, întreprinderi, instituții financiare, entități de cercetare și ONG-uri pentru a răspunde eficient schimbărilor climatice.

România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi și să contribuie astfel la lanțurile valorice verzi internaționale. Analizele publicate de Banca Mondială indică competitivitatea României la export în subcomponentele lanțului valoric eolian. Prin Fondul pentru Tranziție Justă, sprijinim dezvoltarea producției de baterii în regiunile dependente încă de cărbune. Marii producători auto din România își îndreaptă producția către vehicule electrice”, a precizat președintele.

România, situată într-o regiune cu amprentă de carbon percepută ca mare, a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi în ultimele trei decenii, menținând în același timp o creștere a produsului intern brut.

Angajăm să ne dezvoltăm economia și să reducem în continuare emisiile. Avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile„, a subliniat Iohannis.

Președintele a evidențiat dinamismul peisajului inovației verzi din România, menționând contribuțiile universităților din București și Cluj în domeniul materialelor de construcție durabile și al eficienței energetice. Companiile românești sprijină progresul tehnologiilor pompelor de căldură pentru decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor.

Klaus Iohannis a amintit de implicarea României în Misiunea de Inovare Agricolă pentru Climă la COP26 și a subliniat că UE este lider în comercializarea emisiilor și în cercetarea soluțiilor de stocare a energiei și captare a carbonului.

Acțiunea globală în domeniul climatului se bazează pe dezvoltarea și transferul de tehnologie. Sinergiile dintre tranziția verde și cea digitală facilitează acțiunea eficientă. România s-a alăturat Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru proiecte în Africa și America Latină„, a adăugat președintele.

Președintele Iohannis a subliniat că cetățenii sunt „cel mai important atu” în lupta împotriva schimbărilor climatice și că educația solidă va genera capacitatea de cercetare, dezvoltare și inovare necesară pentru tranziția verde. El a concluzionat că doar prin unirea forțelor la nivel global, oamenii pot răspunde eficient provocării fără precedent a schimbărilor climatice.

Citește și: Ce este COP28, de ce contează și la ce să fim atenți

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri