COP 21: „Astăzi sărbătorim, mâine trebuie să acționăm”

După mai mulți ani de tatonări lumea a ajuns, în sfârșit, la un acord climatic care asigură abandonarea treptată a acombustibililor fosili. Liderii marilor puteri mondiale au salutat voința politică a tuturor delegaților.

Eiffel

„Astăzi sărbătorim, mâine trebuie să acționăm”, a spus Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru schimbări climatice, care se declară mulțumit de acordul climatic. „Este o victorie a întregii Uniuni Europene. Am demonstrat că Europa este puternică, unită, ambițioasă și că vorbește cu o singură voce. Asta a reprezentat forța noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obținut ceea ce ne-am propus”, le-a transmis comisarul Cañete miniștrilor Mediului din UE.

România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Pașca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice.

”Mandatul României la această conferință a fost îndeplinit cu succes, deoarece avem un acord ambițios, global și, foarte important, cu valoare juridică obigatorie. Referitor la angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, limbajul asupra căruia s-a convenit asigură posibilitatea de a fi ratificat de către toate statele”, a precizat ministrul român.

Acest acord reprezintă „cea mai bună șansă pentru a salva planeta pe care o avem”, a declarat liderul de la Casa Albă, subliniind că acordul de la Paris marchează o „cotitură” în lupta împotriva schimbării climatice.

„Problema nu este rezolvată datorită acordului de la Paris, dar acesta stabilește cadrul durabil de care lumea are nevoie pentru a soluționa criza climatică. El creează mecanismul și arhitectura pentru a înfrunta această provocare în mod eficient„, a declarat Obama.

„Acordul de la Paris este un pas crucial pentru a se ataca provocările legate de schimbările climatice din secolul 21. Guvernele trebuie acum să treacă de la vorbe la fapte”, a spus  directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, într-un comunicat.

Delegația Chinei este mulțumită de acest acord, deși subliniază ca nu este unul perfect. „Este adevărat că acordul nu este perfect, și există unele aspecte care au nevoie de îmbunătățiri. Conferința a reprezentat un punct critic în eforturile globale împotriva schimbărilor climatice”, spun reprezentanții delegației chineze.

Principalele elementele cheie ale Acordului de la Paris

Acordul de la Paris stabilește un set de reguli ambițioase și obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile a emisiilor de gaze cu efect de seră.

  • Operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius;
  • o viziune de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei;
  • un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani, care asigură ambiția și durabilitatea acordului;
  • un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate;
  • alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri