COP 16: Programele de salvare a padurilor, subminate de coruptie

Planurile ONU de protectie a padurilor nici nu au inceput inca sa fie aplicate, ca au aparut deja cazuri de frauda, mita si intelegeri ilegale in intreaga lume, relateaza „The Guardian”.

Gestiunea padurilor tropicale, una din principalele masuri ale programului ONU de Reducere a emisiilor generate de despaduriri si degradarea padurilor (REDD), este dominata de companii influente, apropiate de unele din cele mai corupte guverne din lume. Acestora li se adauga, mai nou, un nou tip de intreprinzatori, de la brokeri de certificate de carbon care vor sa dea lovitura, la falsi avocati si pana la ONG-uri de mediu inventate peste noapte.

Miza o reprezinta miliardele de dolari care pot fi obtinute din cumpararea si vanzarea drepturilor de emisii ce pot fi obtinute de proprietarii unei paduri amenintate. Mai concret, daca ai drepturi asupra unei paduri si poti demonstra ca este in pericol, poti vinde ”unitati de carbon” neeliberat in atmosfera catre companii si consumatori care nu isi pot reduce propriile emisii.

Miza verde a ”tunurilor” cu certificate: 35 de miliarde de dolari

Piata mondiala a acestor tranzactii se situeaza la un nivel de cateva miliarde de dolari pe an. Insa, in cazul in care summit-ul ONU de la Cancun se va incheia cu un plan de lupta impotriva schimbarilor climatice, circa 35 de miliarde de dolari pe an ar putea fi directionati catre protejarea padurilor in urmatoarea perioada.

Speranta sta in programul ONU de Reducere a emisiilor generate de despaduriri si degradarea padurilor (REDD), o initiativa buna in teorie, insa greu de aplicat. Desi programul REDD nici nu a inceput, au aparut deja cazuri de coruptie pe intreg globul.

O mica firma-fantoma australiana, cu sediul intr-un mall, pretinde, spre exemplu, ca a obtinut drepturile de emisii ale padurilor din intreaga Republica Democrata Congo. De asemenea, o companie din Kenya cu numai trei angajati se lauda ca va castiga anual circa 10 milioane de dolari din exploatarea drepturilor de emisii dintr-o padure din Camerun.

Un alt caz are in prim-plan familia premierului din Papua Noua Guinee, care a fost acuzata ca face presiuni asupra satenilor din zone izolate pentru a-i convinge sa renunte la pamant. O alta situatie face referire la unul dintre sefii delegatiei indoneziene de negociatori climatici, arhitectul programul REDD pentru Indonezia, care a fost inclus pe lista suspectilor de coruptie de catre agentia anticoruptie indoneziana. Iar lista continua…

Bune intentii cu efecte negative

Interpol-ul a atras atentia asupra potentialului foarte mare de criminalitate generat de programul REDD, incepand de la momentul stabilirii posesiunii asupra drepturilor de emisii si pana la cine colecteaza banii, cum sunt distribuiti, cum sunt monitorizate fondurile si padurile si cum este estimata cantitatea de dioxid de carbon pe care acestea din urma o absorb.

Presedintele liberian, Ellen Sirleaf Johnson, a inceput recent procedura de extradare pentru un om de afaceri britanic, despre care se presupune ca a negociat cu usile inchise, alaturi de un grup de oficiali liberieni corupti, cumpararea unei cincimi din padurile tropicale ale Liberiei.

Criticii actualului program REDD spun ca problema padurilor ar trebui lasata pe seama organizatiilor ecologiste, nu in grija oficialilor implicati in reducerea saraciei. In acest context, pericolul ar fi ca statele sarace sa grabeasca un program REDD prost gandit sa fie adoptat in mod pripit la Cancun, ceea ce ar duce nu la protectia resurselor, ci la si mai multa saracie si coruptie.

spot_img

Ultimele știri