Seria de conferinte din cadrul Conferintei Internationale RAMSAR a debutat vineri la Palatul Parlamentului, ceremonia de deschidere fiind prezidata de secretarul general al Conventiei, Anada Tiega (foto 1).
Acesta a subliniat in discursul sau ca cea mai mare problema legata de zonele umede din lume o reprezinta poluarea.“Zonele umede nu reprezinta un singur sistem, iar starea lor e direct legata de cea a uscatului. Atata timp cat raurile, care tranziteaza zonele terestr, alimenteaza regiunile umede acestea depind direct de actiunile care se desfasoara pe intreg globul. Astfel, poluarea este cel mai mare dusman al zonelor umede, alimentara de impactul urbanizarii si a intensificarii producerii de energie. De altfel acestea sunt cele mai mari probleme”, a spus Tiega.
La randul sau, Augusta Henriques, membru RAMSAR, a precizat ca pentru a proteja zonele umede ale globului este nevoie de o constientizare la nivel politic si economic. “De exemplu bogatiile naturale pot fi exploatate si in moduri care nu afecteaza mediul, numai ca, in prezent, celor cu interese politice si economice nu le pasa”, a declarat Henriques.
A 11-a Conferinta a Partilor la Conventia RAMSAR
A 11-a Conferinta a Partilor la Conventia RAMSAR privind zonele umede de importanta internationala (COP11) are loc la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, in perioada 6-13 iulie 2012, cel mai iportant congres legat de acest subiect din lume.
La ultima editie a Conferintei, cea de a 10-a, derulata in Coreea de Sud in anul 2008, Romania s-a oferit sa gazduiasca editia a 11-a, din iunie 2012, iar propunerea a fost acceptata. Astfel, statele member ale Conventiei RAMSAR, dintre care si Romania, se vor intalni cu scopul de a evalua progrsele realizate in domeniul utilizarii sustenabile a zonelor umede, de a face schimb de experienta si de a impartasi cunostine privind aspectele tehnice si pentru a-si planifica activitatea pentru perioada urmatoare.
Sloganul Conferintei este “Wetlands: home and destination”, ca urmare a deciziei Comitetului Permanent de a concentra Conferinta pe zone umede, turism si agrement. Potrivit Conventiei de la RAMSAR, zonele umede sunt "intinderi de balti, mlastini, turbarii, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este statatoare sau curgatoare, dulce, salmastra sau sarata, inclusiv intinderile de apa marina a caror adincime la reflux nu depaseste 6 metri".
Siturile Ramsar din Romania
Tratatul semnat in orasul iranian omonim in 1971 este singurul din lume care vizeaza un ecosistem particular.
Romania a aderat la Tratatul RAMSAR in 1991 si pana in prezent, a desemnat 8 zone umede de importanta internationala care acopera 824.897 hectare.
• Delta Dunarii (1991)
• Insula Mica a Brailei (2001)
• Complexul piscicol Dumbravita (2006)
• Lunca Muresului (2006)
• Lacul Techirghiol (2006)
• Parcul Natural Portile de Fier (2011)
• Tinovul Poiana Stampei (2011)
• Parcul Natural Comana (2011)
Costurile totale ale reuniunii de la Bucuresti, care vor fi suportate de statul roman, prin bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, se ridica la 5,8 milioane lei.
Citeste: