Controalele Gărzii de Mediu taie pofta de grătar a românilor

Până în urmă cu trei ani grătarele de 1 Mai și munții de gunoaie lăsate în urmă făceau parte din peisajele zonelor împădurite din jurul oricărei localități din România. Odată cu adoptarea Legii Picnicului, o inițiativă a Asociației Green Revolution, autoritățile locale și naționale au primit pârghiile necesare pentru a amenaja locuri speciale în care aprinderea focului este permisă și care asigură tot necesarul pentru o ieșire la iarbă verde, cu condiția ca natura să nu fie afectată. Orice abatere implică amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei. Cum au stat însă lucrurile de 1 Mai 2015?

gratar timisoara

Fără grătare la Timișoara și Oradea

Timișorenii care aprind focul în acest weekend în orice spațiu verde din oraș riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, potrivit Digi 24. Regula se aplică și pentru zona tradițională de grătare din Timișoara – Pădurea Verde. În Timișoara, amenzile se mai dau și pentru cei care nu lasă curat locul după picnic, dar și celor care nu depun selectiv deșeurile rămase în urma mesei luate în aer liber. Oamenii au voie să facă picnicuri, dar cu mâncare la pachet și doar în trei parcuri: Parcul Carmen Sylva, Parcul Uzinei și Parcul Bihor. Anul trecut, nicio persoană nu a fost amendată pentru că a făcut grătare, deși se aplicau aceleași reguli.

Nici cei din Oradea nu au voie să facă grătare în oraș. 1 Mai i-a găsit pe orădeni fără o zonă special amenajată pentru picnic. Autoritățile locale spun că cei care vor să facă un grătar în oraș mai au de așteptat cel puțin două luni. Momentan, ei trebuie să se mulțumească cu foișoarele de pe malul Crișului Repede sau cu ieșirile în afara orașului. Orice încălcare a regulilor poate aduce amenzi de până la 5.000 de lei.

Bistrițenii care vor să sărbătorească trebuie să știe că jandarmii și polițiștii locali sunt cu ochii în patru în aceste zile. Aceștia îi urmăresc pe cei care merg la picnic în locuri care nu sunt special amenajate pentru astfel de activități. În municipiul Bistrița există un singur loc amenajat pentru picnic, în Pădurea Schullerwald.

Picnic de 1 Mai în mijlocul intersecției

Lipsa spațiilor special amenajate pentru picnic, conforme cu Legea Picnicului, a fost sancționată în Timișoara într-un mod inedit. Unii timișoreni au decis să iasă la iarbă verde în mijlocul unei intersecții. Mai exact, în intersecția din Piața Bălcescu, printre buruienile care cresc în voie acolo, după ce Primăria a rămas fără operatori care să întrețină spațiile verzi, informează tion.ro.

picnic intersectie

Invitația a fost lansată pe Facebook de Adrian Ştirban. „Care nu v-ați făcut încă planuri de ieșit la iarbă verde, vă propun eu: la iarbă verde în oraș. Locul: Piața Bălcescu, spațiul verde din centrul pieței. Scopul: este un spațiu verde care nu este pus în valoare, deci putem să atragem atenția autorităților pentru a-l face de folos. Ce putem aduce? Pături, izopreni, saltele, scaune, umbrele, cărți, șah, remmy, palete de badminton, mingi, apă, suc etc. Ce nu putem aduce? Alcool de orice fel, pentru a nu avea probleme cu Poliția Locală. Vârsta de participare: 1 zi – nelimitat”, a scris Adrian în invitația adresată timișorenilor.

Cei care au vrut să lase în urmă zonele urbane aglomerate au ales ca destinație principală localitățile de pe Valea Prahovei. Mii de oameni au ales această zonă în detrimentul litoralului.

Antifrauda de la ANAF a ajuns de 1 Mai în Vama Veche

Aproximativ 200 de inspectori ANAF din toată țara au fost detașați în acest weekend la malul Mării Negre și vor controla hotelurile, restaurantele și terasele, în căutare de evazioniști, concentrându-se cu precădere asupra stațiunilor Mamaia și Vama Veche, în ciuda apelului adresat Guvernului de către hotelierii și agenții de turism de a nu se desfășura controale până pe 4 mai, pe litoral, ca să nu sperie turiștii.

anaf vama veche

Străduțele din Vamă care dau spre plajă au fost „blocate” practic de câte o mașină a Gărzii din care au coborât inspectorii îmbrăcați în uniformă. Apariția acestora a produs reacții printre vamaioți, care i-au întâmpinat pe ofițerii de la Antifraudă cu huiduieli și cu scandări de galerie: „Vine controlul / Să-și ia omorul”, aceasta fiind pentru câteva secunde urarea de bun venit adresată inspectorilor de către turiști.

Garda de Mediu, Jandarmeria și Poliția Locală vor controla zonele de picnic

În perioada 01 – 03 mai 2015, comisarii Gărzii de Mediu organizează echipe de control care vor patrula în zonele cu activități de picnic special amenajate, în zonele de afluență publică consacrate și în zonele cu potențial turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectării prevederilor legale.

Acțiunile se vor desfășura în colaborare cu Poliția Locală și cu ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române. Câte două astfel de echipe mixte vor fi prezente în fiecare județ în parte și vor patrula în zonele tradiționale de grătare. După ce vacanța trece, comisarii vor monitoriza felul în care autoritățile locale vor salubriza zonele în care a fost înregistrat aflux mare.

Conform Legii nr. 54/2013 (Legea Picnicului n.r.) privind desfășurarea activităților de picnic, cetățenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește zonele de recreere pot fi sancționați cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Spre exemplu, cei care aruncă gunoiul în locuri neamenajate, riscă o amendă între 200 și 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetățenii pot fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

Legea Picnicului este o inițiativă a Asociației Green Revolution și a intrat în vigoare începând cu data de 27 martie 2012, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Legea prevede că pot fi amenajate zone speciale pentru picnic pe domeniul public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, dotate cu utilități și facilități pentru această activitate, locuri în care aprinderea focului este permisă. Acestea se vor găsi în parcuri și în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităților.

Citește și:

Taxele și impozitele mai mici ar putea reduce risipa alimentară a României

România pune în aplicare strategia de reducere a risipei alimentare din acest an

Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri