Reprezentanții ministerului mediului au anunțat, miercuri, în cadrul conferinței “Implementarea Directivei Single-Use Plastics. Când, cum și cu ce cost?”, organizată de Green Report, în parteneriat cu Reciclad’OR, că Garda de Mediu va demara acțiuni de control în piețele agro-alimentare în cazul comercializării pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, care sunt interzise de lege.
„Singurul lucru prin care se poate implementa cu succes un act normative este controlul. În cazul pungilor de plastic, înseamnă că acesta nu este destul de riguros și nu se fac controale tematice. În cazul în care există ilegalități iși practici ilegale pe piață ele trebuie eliminate prin identificare și sancționare”, a declarat Barna Tanczosm, ministrul mediului, apelor și pădurilor.
Referindu-se la modul în care ministerul se va asigura că prevederile actului normativ care asigura implementarea prevederilor Directivei privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Directiva Single-Use Plastics) vor fi respectate, ministrul a precizat că au fst stabilite competenșe clare pentru fiecare autoritate de control.
„Am avut mai multe discuții pe single use plastic în ceea ce privește competențele de control, pentru că autoritățle de control au o sarcina în plus cu care nu s-au confruntat până acum, dar atât Admiistrația Fondului pentru Mediu, Garda Națională de Mediu, cât și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pot veni în sprijinul implementări acestei directive și am prevăut, în propunerea de act normativ, competențe clare pentru acest autorități de control în vederea implememtării stricte și riguroase a prevederilor proiectului de act normativ„, a spus ministrul Barna Tanczos.
De ce sunt comercializate în continuare pungile din plastic subțire, deși este ilegal
Prezent în cadrul dezbaterilor, Cosmin Teodoru, director general al Direcției Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Chimice Periculoase din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat că există o multitudine de pungi de diverse dimensiuni și mărimi, care nu sunt biodegradabile și care circulă în continuare.
„Noi am făcut o analiză și am informat Garda de Mediu cam care sunt locurile în care apar și probabil în cel mai scurt timp o să vedeți acțiuni ale Gărzii de Mediu de exemplu în piețe, deoarece una din surse sunt piețele agro-alimentare, care țin de primării, iarăși o altă discuție că ajungem la o altă autoritate competentă, dar cred că va fi un pas foarte important și de conștientizare a UAT-urilor”, a declarat Cosmin Teodoru.
De asemenea, acesta a explicat motivele care stau la baza acestei circulații de mărfuri.
„Din câte am discutat cu colegii de la Ministerul de Finanțe și Vamă este o problemă de taxare vamală. Ele intră în țară pe bucată, cu o valoare extrem de mică, care nu este taxabilă, și atunci pot să-ți apară containere care au miliarde de pungi, dar unitatea de măsură fiind bucata nici nu știi că intră”, a spus Cosmin Teodoru.
Introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire cu mâner este interzisă din 1 iulie 2018, iar din 1 ianuarie 2019 este interzisă şi comercializarea acestora, potrivit Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015. Cu toate acestea, vânzătorii din piețele agroalimentare le oferă clienților în mod gratuit, iar angrosiștii le vând cu baxurile.
Legea reglementează clar atât responsabilitățile producătorilor și importatorilor, dar și pe cele ale comercianților care pot fi amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 25.000 de lei, în cazul în care, în urma controalelor, se constată că au încălcat legislația în vigoare.
Potrivit Asociației Bioplastic România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este singura instituție împuternicită de Ministerul Mediului să desfășoare controale și să dea amenzi.
În urma răspunsurilor primite la solicitarea pe care Asociația Bioplastic România a înaintat-o ANPC, reise faptul că în perioada ianuarie 2020 – februarie 2021 au fost efectuate doar 48 de controale la nivel național (5 județe), 42 în 2020 și 6 în 2021.
În 2020, au fost controale în Buzău – 2, Bihor – 14, Cluj – 15, Satu Mare – 10, Suceava – 1, iar în perioada ianuarie – februarie 2021 au fost făcute 5 controale în Cluj și 1 în Bihor. Nu au fost aplicate amenzi.