Contoare inteligente, in 80% din gospodariile UE

Pentru a atinge obiectivul fixat de Bruxelles, de a echipa 80% din gospodarii pana in 2020 cu contoare inteligente, numarul contoarelor instalate in Uniunea Europeana trebuie sa atinga 100 de milioane pana in 2016, potrivit studiului „Smart Grid en Europe 2016”, realizat de site-ul american GreenTech Media (GTM).

Comisia Europeana estimeaza ca are nevoie de 140 de milioane de euro, in urmatorii 10 ani, pentru a-si moderniza retelele electrice in vederea instalarii acestor contoare ultraperformante.

Retelele ”inteligente”, smart grid, ar putea insemna o economie de 52 miliarde de euro anual pentru Uniunea Europeana, potrivit celor mai importante companii care promoveaza aceasta tehnologie.

Economiile importante ar rezulta din reducerea pierderilor in reteaua de distributie a energiei electrice prin automatizare si incurajarea consumatorilor de a reduce consumul de energie cu contoare inteligente, care furnizeaza informatii exacte si in timp util si care pot fi considerate un fel de internet al energiei.

Brasovul, singurul oras cu retele electrice „inteligente”

Brasovul este primul oras din tara care foloseste retele electrice “inteligente”. Asta inseamna ca, gratie unui sistem inteligent de energie, clientii pot sa masoare si sa controleze consumul de energie electrica al dispozitivelor folosite. Acest lucru permite reducerea CO2, dar si a facturilor lunare. Brasovenii vor utiliza un contor online inteligent pentru a primi informatii despre consumul de energie electrica in timp real.

„Municipiul Brasov este primul oras din tara, unde a fost implementat proiectul-pilot de retea electrica <inteligenta>, de tip smart grid, intre perimetrul situat in centrul istoric al Brasovului, in zona Poarta Schei – Liceul Sportiv. Pentru proiectul-pilot a fost preferat un perimetru constituit din sapte puncte de transformare, situat in centrul vechi al orasului, o zona dificila, din cauza retelei de distributie a energiei electrice invechite. Cu un sistem de tip smart-grid va scadea costul sistemului de electricitate, cu beneficii atat pentru furnizori, cat si pentru consumatori”, a declarat, in exclusivitate, pentru Green Report, George Scripcaru, primarul Brasovului.

Enel intentioneaza sa schimbe contoarele clasice

Enel intentioneaza sa inlocuiasca cele 2,6 milioane de contoare pe care le detine in Romania cu unele inteligente, insa acest lucru nu poate fi facut fara anumite schimbari legislative. Pana in 2020, si 80% din consumatorii casnici din Romania trebuie sa aiba contoare inteligente.

Aceasta cerinta este stipulata in al treilea pachet de energie al Uniunii Europene, a declarat Ion Aldea, reprezentant al Enel, in luna octombrie 2011, la forumul Focus on Power.

Potrivit acestuia, contoarele inteligente vor reduce costurile de operare – citirea, conectarea si deconectarea se face de la distanta, dar si pierderile comerciale. Pentru consumatorul casnic contoarele inteligente vor permite dezvoltarea de tarife personalizate in functie de tipologia clientului, iar facturarea se va face pentru un consum real, si nu pentru unul estimativ.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri