Consumul total de resurse al țărilor membre UE s-a diminuat cu 19% în ultimii 18 ani

Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au scăzut, la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene (UE) consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% în ultimii 18 ani, iar ratele de reciclare a deșeurilor s-au ameliorat în fiecare țară, a declarat, luni, în cadrul conferinței de lansare în România a Raportului Privind Starea Mediului European (SOER) 2015, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, Hans Bruyninck. 

resurse

„Raportul a demonstrat că politicile de mediu funcționează. Dacă sunt implementate corespunzător aduc beneficii directe societății umane, atât economice cât și de sănătate”, a spus Bruyninck. Acesta a adăugat că începând din 2008, când criza economică s-a declanșat și în Europa, sectorul economie verzi (inovație, managementul deșeurilor, energie regenerabilă etc) a crescut în fiecare an și a reusit să creeze 1,5 milioane de noi locuri de muncă. „Sunt locuri de muncă durabile care au creat exporturi și au adus un grad ridicat de competitivitate produselor europene”, a explicat directorul executiv al Agenției Europene de Mediu.

Cu toate acestea, Europa se confruntă în continuare cu două probleme majore în privința protecției mediului: degradarea capitalului natural și schimbările climatice aflate în plin proces de desfășurare. „Schimbările climatice nu mai reprezintă un scenariu. Ele sunt în plin proces de desfășurare. Potrivit estimărilor noastre în următorii 50 de ani acestea vor duce la creșterea temperaturilor în partea de nord a Europei și accentuarea creșterii temperaturilor și a fenomenelor de secetă în zona Mediteranei. În partea centrală, ca urmare a creșterii temperaturilor, vom avea ierni mai călduroase și mai umede și veri mult mai călduroase, care vor influența major evoluția sectorului agricol”, a declarat Hans Bruyninck.

România și-a redus la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră

Prezentă în cadrul conferinței, Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, a declarat că România a reușit să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră aproape la jumătate. De asemenea, emisiile de dioxid de sulf au scăzut cu circa 48%, iar cele de oxizi de azot cu aproape de 30%. În ceea ce privește schimbările climatice, ministrul a precizat că România este, în continuare, afectată de temperaturile ridicate.

„Săptămâna trecută, țara noastră a traversat o perioadă dificilă, marcată de temperaturi extrem de ridicate. Administrația Națională de Meteorologie a emis îm mai multe rânduri coduri galbene, portocalii și chiar roșii pentru anumite regiuni. La fel ca și în alte țări europene, România a înregistrat între 1988 și 2010 o creștere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiată de media globală de 0,6 grade Celsius. Această creștere este sursa problemelor de astăzi, resimțită acut nu doar în agricultură, dar și în disconfortul și în starea de sănătate a populației”, a explicat Gavrilescu.

Raportul Privind Starea Mediului European (SOER) 2015 fost publicat de Agenția Europeană de Mediu la începutul lunii martie. SOER 2015 reprezintă o evaluare integrată a mediului european, care conține, de asemenea, evaluări și date de la nivel mondial, regional și național, precum și comparații între țări.

Citește și:

Mediul din Europa, cu bune și rele: Mai puține deșeuri la groapa de gunoi, dar biodiversitatea în scădere

Biodiversitatea marină este amenințată chiar și în cazul optimist al unei creșteri a temperaturii cu 2 grade Celsius

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri