De la cursuri de golf, pana la carti, ulei de masline sau vaccinuri, toate bunurile si serviciile pe care ne bizuim, impreuna cu multe alte activitati zilnice ale nostre, necesita o resursa vitala: apa. Un nou raport elaborat de Agentia Europeana pentru Protectia Mediului (EEA) confirma faptul ca in multe parti ale Europei apa nu este consumata intr-o maniera sustenabila si ofera recomandari pentru un management mai bun al resurselor de apa. VEZI RAPORT
Raportul EEA, “Water resources across Europe – confronting water scarcity and drought” evidentiaza faptul ca in timp ce sudul Europei continua sa se confrunte cu lipsa apei, aceeasi problema incepe sa afecteze si tarile nordice. Mai mult, din cauza schimbarilor climatice conditiile de seceta vor fi tot mai frecvente in viitor, agravand problema lipsei apei in special in timpul verii.
“Cand vine vorba de apa, consumam peste masura. Supraexploatarea nu este deloc sustenabila. Are un impact negativ asupra calitatii si cantitatii apei ramase precum si asupra ecosistemelor care depind de aceasta”, a aratat Jacqueline McGlade, director executiv al EEA.
In Europa, distributia consumului de apa este urmatoarea: 44% pentru producerea energiei, 24% pentru agricultura, 21% pentru sistemul public de aprovizionare cu apa, 11% pentru industrie.