Consumul cauzeaza extinderea urbana

Extinderile urbane sunt cauzate de schimbarea stilului de viata si al consumului, precum si de strategiile tolerante, dar nu neaparat de cresterea demografica, sustine Agentia europeana pentru Protectia Mediului (EEA), care a participat la dezbaterea din cadrul Congresului International pentru Planificare din Dalian, China.

„Este nevoie de actiune pentru abordarea celor trei mari zone urbane de consum care au fost identificate ca avand cel mai ridicat impact asupra mediului: locuintele, mancarea si bautura si transportul privat, care, impreuna, reprezinta 65% din materialele folosite si 70% din potentialul incalzirii globale”, a declarat Ronan Uhel, reprezentant EEA.

Politicile structurale joaca un rol important in promovarea si prevenirea extinderilor urbane. In UE, transferurile semnificative de buget din Fondul de Coeziune si din Fondurile Structurale catre statele membre au sprijinit integrarea, insa o analiza a EEA arata ca avut si consecinte socio-economice care au dus la extinderile urbane.

„Pe langa revizuirea strategiilor, este nevoie si de o reforma a taxei verzi, una graduala care sa treaca taxele de la munca si investitii catre taxe pe poluare si folosirea ineficienta a pamantului, materialelor si energiei”, a declarat Uhel.

In prezent, 72% dintre europeni locuiesc in mediul urban. Pana in 2020 acest numar va creste la aproximativ 80%, iar in unele tari va fi de 90% sau chiar mai mult. Peste un sfert din teritoriul UE este afectat negativ de transformarea pamanturilor in zone urbane.

Din cauza urbanizarii, Europa consuma, astazi mult peste resursele pe care le are pentru a produce, arata datele EEA.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri