Așa-zișii dependenți de cafea ar putea fi nevoiți să renunțe la băutura lor preferată până în anul 2050, pentru că încălzirea globală afectează albinele și, implicit, cafeaua. Până atunci, cele mai mari zone producătoare de cafea își vor reduce suprafețele cu 88%.
Un nou studiu publicat în ziarul „Lucrările Academiei Naționale de Științe” arată că cele mai mari zone producătoare de cafea își vor reduce suprafețele cu 88% până în 2050, ca urmare a schimbărilor climatice. Studiul a analizat modul în care albinele, principalele polenizatoare ale culturilor de cafea, sunt afectate de creșterea temperaturilor.
Pe parcurs ce planeta se încălzește, atât albinele, cât și cafeaua, vor răspunde mai bine în zonele muntoase, unde altitudinea crescută le va proteja de căldura excesivă.
Însă probleme vor fi în țări precum Nicaragua, Honduras și Venezuela, țari care au puțini munți, deci nu prea există opțiuni pentru albine și cafea. Pe baza calculelor, cercetătorii de la Universitatea din Vermont, Institutul Gund pentru Mediu, estimează că aceste regiuni vor suferi o reducere a recoltei pe suprafețe între trei sferturi și 88% în următoarele trei decenii. Iar pe lângă dispariția albinelor, creșterea temperaturilor va favoriza și dezvoltarea unor maladii ce afectează arborele de cafea.
Ce înseamnă culturile sărace pentru consumatori? Cafeaua va fi tot mai scumpă, pentru că va fi mai rară. Dar există probleme mai grave decât așa-zisa dependență a unora de cafea: aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de țări trăiesc de pe urma producției de cafea, o piață de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform cifrelor Organizației Internaționale a Cafelei (ICO) pentru primul trimestru din 2017. Această organizație reunește 43 de țări exportatoare și șapte importatoare.
„Toată lumea va fi afectată. Cafeaua este foarte sensibilă la cele mai mici variații de temperatură. Pe măsură ce temperatura va crește, toate țările vor fi afectate”, a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al ICO.
În 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar în acest an se preconizează o recoltă în scădere cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica.
Producția mondială de cafea se ridică la 7,386 milioane de tone pe an, adică 234 de kilograme de cafea în fiecare secundă. Zilnic, în lume se consumă peste 2,25 miliarde de cești de cafea.