Comisia Europeana a lansat o consultare publica cu privire la cea mai buna modalitate de imbunatatire a calitatii aerului in Europa.
In urmatoarele 12 saptamani, cetatenii statelor UE sunt invitati sa-si spuna parerea despre modalitatea de implementare a actualelor norme, precum si despre imbunatatirea acestora. Consultarea se desfasoara pana la 4 martie 2013.
Ulterior, pe baza rezultatelor acesteia, se va realiza o “analiza cuprinzatoare” a politicilor europene in domeniul aerului, informeaza Comisia Europeana.
Ozonul si particulele depasesc limitele de siguranta
Poluarea aerului si efectele ei asupra mediului si a sanatatii umane continua sa fie un motiv de ingrijorare pentru multi cetateni ai UE.
In ultimele decenii, legislatia a impus reducerea unor poluanti precum dioxidul de sulf, plumbul, oxizii de azot, monoxidul de carbon si benzenul. Totusi, aerul Europei continua sa fie afectat de smogul de vara, de ozonul troposferic potential daunator si de particulele fine, care prezinta riscuri importante pentru sanatate si care depasesc in mod regulat limitele de siguranta.
Expunerea la poluarea atmosferica genereaza peste 350 000 de decese premature in fiecare an in UE.
Procesul de consultare la care sunt invitati sa participe cetatenii Europei are doua componente.
Exista un scurt chestionar adresat publicului larg precum si o serie mai ampla de intrebari concepute pentru experti si specialisti din administratiile nationale, autoritatile regionale si locale, cercetatori, intreprinderi, organizatii din domeniul sanatatii si al mediului, precum si pentru alte grupuri cu experienta in implementarea legislatiei UE privind calitatea aerului.
Aceasta consultare online face parte dintr-un proces mai larg conceput pentru a implica societatea civila in viitoarea revizuire a politicii in domeniul aerului.
Tot in pregatirea viitoarelor reglementari de mediu, Comisia Europeana va publica in scurt timp rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind calitatea aerului. In cadrul sondajului, circa 25 000 de cetateni europeni din cele 27 de state membre au fost chestionati asupra unor aspecte legate de calitatea aerului.
Foto: urbantimes.co
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Un european din trei respira aer poluat
Masinile vor merge la verificari de noxe in fiecare an