Un european din trei respira aer poluat

Aproape o treime dintre locuitorii europeni din mediul urban sunt expusi unor concentratii excesive de particule in suspensie in aer, avertizeaza Comisia Europeana.

Calitatea slaba a aerului poate cauza afectiuni cardiace, probleme respiratorii, cancer pulmonar, dificultati de respiratie si alte boli. Unii poluanti pot conduce la eutrofizare, la reducerea randamentului culturilor agricole, la diminuarea cresterii padurilor si au consecinte asupra climei.

Din punctul de vedere al efectelor daunatoare asupra sanatatii umane, particulele sunt unul dintre cei mai periculosi poluanti, reusind sa patrunda in unele zone sensibile ale sistemului respirator.

In ultimele decenii, UE a facut progrese in ceea ce priveste reducerea poluantilor atmosferici aflati la originea acidificarii. Cu toate acestea, un nou raport, publicat ieri de Agentia Europeana de Mediu (AEM), recunoaste ca numeroase regiuni din Europa continua sa fie afectate de concentratia particulelor in atmosfera si de concentratia prea mare de ozon la nivelul solului.

2013 va fi "Anul aerului"

„Acest raport ne reaminteste, la momentul oportun, cat de importanta este calitatea aerului pentru sanatatea cetatenilor nostri. Iata de ce doresc ca 2013 sa fie anul aerului si de ce ma voi concentra pe consolidarea legislatiei noastre privind calitatea aerului pentru a aborda problemele identificate astazi”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Janez Potocnik.

Pe de alta parte, directorul executiv al Agentiei Europene de Mediu, profesorul Jacqueline McGlade, a explicat ca „politica Uniunii Europene a redus emisiile multor poluanti in decursul ultimului deceniu, dar putem face mai mult de atat. In multe tari, concentratiile de poluanti atmosferici sunt inca superioare limitelor legale si recomandate, stabilite pentru a proteja sanatatea cetatenilor europeni. De fapt, poluarea atmosferica reduce speranta de viata a oamenilor cu aproximativ doi ani in cele mai poluate orase si regiuni”.

Raportul pe 2012 al AEM privind calitatea aerului in Europa analizeaza expunerea cetatenilor la poluantii atmosferici si ofera o imagine generala asupra calitatii aerului in Europa. Raportul are rolul de a sprijini elaborarea unor politici mai eficiente in favoarea aerului curat.

Cel mai grav risc: particulele

Particulele (PM) constituie cel mai grav risc sanitar legat de poluarea atmosferica din UE, conducand la mortalitate prematura.

Raportul Agentiei Europene de Mediu estimeaza ca, in 2010, 21% din populatia urbana a fost expusa la concentratii de PM10 superioare valorilor limita zilnice cele mai stricte din UE, destinate sa protejeze sanatatea. Pana la 30% din populatia urbana a fost expusa unor concentratii de particule mai fine PM2,5 – superioare valorilor limita anuale din UE (mai putin stricte).

Conform nivelurilor de referinta ale OMS, care sunt chiar mai stricte decat cele impuse de legislatia UE, pana la 81% si respectiv 95% dintre locuitorii din mediul urban au fost expusi unor concentratii de particule care depasesc valorile de referinta stabilite pentru protectia sanatatii umane.

Din acest motiv, este necesara revizuirea legislatiei europene referitoare la aer.

Prea mult ozon in orase si pe terenurile agricole

Ozonul (O3) poate cauza probleme respiratorii si poate conduce la mortalitate prematura. Expunerea in orase este foarte mare. Astfel, 97 la suta dintre locuitorii din mediul urban din UE au fost expusi in 2010 la concentratii de ozon superioare nivelului de referinta al OMS. 17 la suta au fost expusi la concentratii superioare valorii tinta a UE pentru O3. In 2009, 22% dintre terenurile arabile din Europa au fost expuse la concentratii de O3 cu efecte daunatoare, ceea ce a condus la pierderi agricole.

Dioxidul de azot (NO2) este o cauza majora a eutrofizarii (cresterea excesiva de alge si plante in apa) si a acidificarii, contribuind de asemenea la formarea de particule si ozon. In 2010, 7% dintre europenii din mediul urban au fost expusi la niveluri de NO2 superioare valorilor limita ale UE. Emisiile nationale de oxizi de azot din multe tari europene inca depasesc plafoanele de emisii stabilite de legislatia UE si prevazute in documentele ONU.

Benzo(a)pirenul (BaP) este o substanta cancerigena. Intre 20 si 29 la suta din populatia urbana a UE a fost expusa, intre anii 2008 si 2010, unor concentratii care depasesc valoarea tinta a UE, care trebuie atinsa pana in 2013.

Dioxidul de sulf nu mai e periculos

In schimb, in privinta dioxidului de sulf (SO2), masurile adoptate de UE au avut succes.

2010 a fost primul an in care populatia urbana din UE nu a mai fost expusa la concentratii de SO2 peste valoarea limita a UE.

In ultimii ani, emisiile de SO2 au fost reduse semnificativ, datorita legislatiei UE care impune utilizarea tehnologiilor de epurare a emisiilor si reducerea continutului de sulf din combustibili.

Concentratiile de monoxid de carbon, de benzen si de metale grele (arsenic, cadmiu, nichel, plumb) din aerul exterior sunt, in general, scazute, localizate si sporadice in UE, cu un numar mic de depasiri ale valorilor limita si ale valorilor tinta stabilite de legislatia UE.

In ultimii ani, AEM a publicat informatii anuale privind emisiile de poluanti atmosferici si depasirile plafoanelor de emisii prevazute in Directiva privind plafoanele nationale de emisie (PNE). Pana la sfarsitul anului 2012, AEM va publica o analiza retrospectiva, in cadrul careia va determina daca au fost indeplinite obiectivele in materie de sanatate si mediu prevazute in Directiva PNE pentru 2010.

Comisia Europeana pregateste o revizuire a legislatiei UE privind aerul, urmand ca in anul 2013 sa puna accent asupra politicilor de combatere a poluarii atmosferice.

Mihai Diac

Foto: acm.eionet.europa.eu/announcements/ann1208761911/databases/airbase/eoi_maps/eoi2010/index_html, barentsobserver.com/en/sections

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Sa mergem la scoala pe bicicleta

Ozonul, aliatul din umbra al oxigenului

Jumatate din statele UE vor depasi limitele de poluare atmosferica

Aerul Bucurestiului, otravit de substante toxice
 

spot_img

Ultimele știri