Consultare online privind ameliorarea politicii UE in domeniul calitatii aerului

Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind politica sa actuala privind calitatea aerului. In urmatoarele douasprezece saptamani, se vor solicita opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia.

Această consultare realizata prin intermediul internetului face parte dintr-un proces mai larg care va contribui la o revizuire a legislatiei, programata pentru cel tarziu 2013.

Consultarea publica invita toate partile interesate sa isi impartaseasca punctele de vedere privind cele mai bune modalitati de ameliorare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului. Consultarea este impartita in doua parti – un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru experti si persoane care lucreaza in acest domeniu provenind din administratiile nationale, autoritati regionale si locale, cercetatori, intreprinderi, parti interesate, grupuri din domeniul sanatatii si al mediului, precum si alte grupuri implicate in punerea in aplicare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului.

Comisia va continua activitatile pregatitoare si va organiza o noua runda de consultari publice, cel mai tarziu in 2013, inainte de a prezenta ideile privind viitorul politicii UE in domeniul aerului.

Cel mai recent Eurobarometru privitor la atitudinile cetatenilor europeni fata de mediu a aratat ca pentru 36 % din cetateni, poluarea atmosferica reprezinta una din primele cinci preocupari de mediu principale, in timp ce pentru 40 % dintre acestia poluarea din orase este prima problema de mediu care le vine in minte.

In 2008, 45 % din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49 % locuiau in zone in care era depasita valoarea limita anuala de NO2, iar 46 % in zone in care era depasita valoarea tinta de O3 considerata sigura pentru sanatatea umana.

Foto: flickr.com

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri