Constructorii germani testeaza piata romaneasca de biogaz si biomasa

Constructorii germani de centrale pe baza de biogaz si biomasa si-au aratat interesul pentru piata romaneasca. Insa in majoritatea cazurilor este vorba de tatonari si evaluari ale pietei, deoarece potentialii clienti se lovesc de lipsa finantarilor necesare.

“Inceram sa facem primii pasi in piata de energie regenerabila. Domeniile noastre de activitate sunt legate de biogaz, biomasa si incinerarea deseurile pentru care vedem un viitor in tara dumneavoastra. Deocamdata, tot ce va putem spune este ca anul viitor vom face unele miscari. Am identificat cati va investitori care ar dori sa construiasca centrale pe biomasa”, a declarat pentru Green Report, business development manager Kraftanlagen Romania, Henning Baier.

Potrivit acestuia, in functie de dimensiuni o centrala pe biomasa poate deserve cu energie electrica si termica ferme, centre de afaceri sau comunitati locale .
“Investitia necesara intro central de 5 MW pe biomasa se ridica la aproximativ 20 si 25 milioane de euro”, a declarat acesta.

MT-Energie va livra prima sa centrala pe biogaz din Romania

De asemenea, reprezentantii companiei germane MT- Energie au declarat penru Green Report, ca abia dupa reglementarile legislative din 2011 s-a luat decizia ca Grupul sa deschida o filiala in Romania.

“La ora actuala avem in “pipe line” mai multe proiecte de instalatii pe boigaz pe care le pregatim din primavara. In acest an am inceput constructia la o instalatie de 1 MW la Filipestii de Padure, care va fi finalizata la sfarsitul anului, iar in martie – aprilie electricitatea produsa va fi livrata in sistem”, a spus Adrian Negaru, director general MT – Energie pentru Romania. “Mai avem cateva prin diverse zone ale tarii, insa deocamdata discutam de partea de finantare”.

Perioada de constructie a unui astfel de proiect este de aproximativ 8 luni din momentul in care exista finantarea, iar amortizarea investitiei se face dupa aproximativ 5 ani.

Referindu-se la materia prima folosita in aceasta centrala, reprezentantul MT – Energie a precizat ca, la ora actuala, aceasta este asigurata de porumbul siloz, dar exista intentia de a scadea cantitatea acestuia si a completea cu reziduuri animale.

De asemenea, acesta a declarat ca, in general pentru o instalatie de 1 MW investitia necesara este de aproximativ 4 – 5 milioane de euro, plus/minus 20% din cauza anumitor factori care apar pe parcurs, cum ar fi distantele de transport, cantitatea si calitatea materiei prime.

“Luand in considerare asigurarea cu materie prima, deoarece procurarea acesteia se face mai greu in Romania decat in alte tari, nu este indicata invetitia intr-o central mai mare de 1 MW”, a explicat Negaru.

Nu exista suport pentru finantarea proiectelor

“Din cauza faptului ca in Romania se aplica sistemul de sustinere cu certificate verzi beneficiarul nu este sprijinit pentru a face primi pasii. Acest sector nu este sustinut. Rambursarea sau subventia vine in momentul in care certificatele sunt valorificate. Astfel, in Romania indiferent de suma pentru construirea instalatiei aceasta trebuie asigurata din surse proprii sau credit. In marea majoritatea a tarilor europene exista un sprijin pentru primii pasi”, a declarat Negrau.

Cu toate acestea, directorul general MT – Energie Romania considera situatie din tara, in domeniul sau de activitate, este inca promitatoare, insa depinde de schimbarile care se vor mai aplica la legea 220.

Accesarea greoaie a finantarilor a fost semnalata si de reprezentantul in Romania al BioConstruct GmbH, arh. Claudiu Grigoras.

“Incercam sa gasim niste potentiali clienti care sa fie interesati in dezvoltarea pe acest domeniu. Deocamdata lumea asteapta subventii, ajutoare, iar in incercarea noastra vrem sa oferim un pachet cu tot cu finantare care sa nu fie impovaratoare pentru beneficiar si eventual sa dezvoltam si alte strategii de abordare financiara, pentru ca 99% dintre cei care ar putea sa produca materia prima pentru instalatiile de biogaz sunt considerati nefinantabili”, a spus Grigoras.

Acesta a explicat ca necesarul de finantare variaza in functie de in put (materie prima – n.r.) si out put (energie electrica si termica). In momentul in care se stie cantitate de energie produsa se poate face un calcul de rentabilitatea al investitiei, care la randul sau este prezentat finantatorilor.

Potrivit reprezentantului BioConstruct , comania inca nu a identificat oportunitati, ci incerca sa dezvolte o piata bazandu-se pe resursele care nu sunt fructificate la maximum, pe nevoia de asigurare a independentei energetice si financiare a fermierilor si pe component sociala, deoarece se vor crea locuri de munca in baza productiei secundare, care poate fi dezvoltata pe baza energie produsa de instalatiile pe biogaz.

“Un potential target sunt cei care trebuie sa-si ecologizeze fermele”, a mai spus Grigoras.

Foto: nce.co.uk,

Cosmin Zaharia

Citeste:

O treime din tehnologiile pentru proiectele E-SRE provin din Germania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri