Constantin: România are un potențial extraordinar pentru biomasă

România are un potențial extraordinar pentru a produce biomasă, iar energia regenerabilă, indiferent de proveniența ei, trebui să fie folosită mai mult, astfel încât să reducem costurile de producție, a declarat, astăzi, Daniel Constantin, ministrul agriculturii, prezent la o conferință organizată de Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO).

România are un potențial, în agricultură, extraordinar pentru a produce biomasă.  Şi pentru a susține afirmația,  dau un exemplu despre cum este împărțit potențialul energetic național din biomasă: 15,5% reziduuri din exploatări forestiere și lemne de foc, 6,4% deșeuri de lemn, rumeguș și alte resturi de lemn, biogaz — 7,7%, deșeuri și reziduuri menajere urbane 7,2% și, cel mai important, deșeurile agricole rezultate din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale, viță –de- vie și altele — 63,2%„, a spus Daniel Constantin.

Energia din biomasă,
contorizată în SEN din 2013

Pentru prima dată, Transelectrica a început să contorizeze distinct energia produsă în centrale electrice care funcționează pe bază de deșeuri vegetale în august 2013. În prezent, 0,5% din energia României este produsă în acest tip de centrale.

În 2 august 2013, o cantitate de energie din biomasă de 33 de MW era livrată în Sistemul Energetic National (SEN). Centralele pe biomasă livrau și până în 2013 energie în SEN, însă nu erau dispecerizabile, din cauza prevederii ca numai unitățile de peste 10 MW să aibă acest statut. O schimbare a legii a permis și dispecerizarea centralelor cu capacități mai mari de 5 MW.

ARBIO propune realizarea
unei strategii naționale pentru biomasă și biogaz

Asociația Română de Biomasă și Biogaz (ARBIO) propune realizarea unei strategii naționale pentru biomasă și biogaz, sectoare unde țara noastră are un potențial uriaș, potrivit președintelui organizației, Ilias Papageorgiadis.

Biomasa este viitorul nostru și interesul investitorilor este mare. Noi suntem acum abia la început, dar vom cere Guvernului să pregătească o strategie națională pentru biomasă și biogaz. Sunt fonduri de peste 400 de milioane de euro disponibile pentru sectorul nostru”, a spus Papageorgiadis.

ARBIO a fost înființată în 2012 și reunește aproximativ de întreprinzători care au afaceri în domeniul energiilor regenerabile și care includ biomasă, biogaz, energie din deșeuri, digestie anaerobă, biodiesel, bioetanol, reciclare, cât și domeniile asociate industriei de profil.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri