Consiliul Local din Călimănești se pregătește să amenajeze o pădure-parc de 20 de hectare

Consiliul Local al orașului vâlcean Călimănești primește cu titlu gratuit o suprafață de 203.500 mp, fond forestier, aflată în administrarea Romsilva, pentru amenajarea unei păduri-parc. 

Guvernul a avut pe ordinea de zi, în ședința de miercuri, o hotărâre prin care suprafața de fond forestier din grupa I funcțională – vegetația forestieră cu funcții speciale de protecție, subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului și din administrarea  Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a fost transmisă gratuit către domeniul public al orașului Călimănești.

Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Călimănești din 2020, orașul dorește să realizeze amenajările necesare pentru realizarea pădurii-parc și anume:

  1. alei realizate din materiale ecologice, cu lăţimea de maximum 2 m sau piste pentru biciclete;
  2. bănci;
  3. iluminat;
  4. puncte de informare;
  5. toalete ecologice;
  6. construcţii provizorii din lemn cu suprafata construită de maximum 15 m. În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extraşi.

În prezent, pe această suprafață nu sunt amenajări specifice pădurilor –parc, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

Prin realizarea obiectivelor specifice pădurilor-parc, Consiliul local al orașului Călimănești, asigură condiții pentru recreerea locuitorilor orașului, având în vedere că aceste păduri sunt localizate în intravilanul acestuia, asigură o igienizare corespunzătoare a zonei și asigură paza și protecția cetățenilor și obiectivelor care se vor realiza. În prezent, aceste obiective nu pot fi realizate de Regia Națională a Pădurilor –Romsilva”, se mai arată în document.

Potrivit Hotărârii de Guvern, după aprobarea transmiterii, este interzisă trecerea terenurilor din proprietatea publică în proprietatea privată a orașului Călimănești, prin hotărâre a consiliului local.

Terenul revine însă în proprietatea publică a statului și administrarea Romsilva dacă nu sunt executate amenajările prevăzute de studiul de specialitate în termen de 5 ani de la data avizării.

Citește și: Planul de management al Parcului Natural Bucegi, în procedură de avizare

spot_img

Ultimele știri