Miniștrii sau secretarii de stat din domeniul transporturilor au adoptat săptămâna trecută la Luxemburg , în cadrul unui summit dedicat ciclismului, o declarație care pune bazele pentru dezvoltarea și adoptarea unei stategii a UE pentru ciclism, se arată într-un comunicat al Federației Bicicliștilor Europeni (ECF).
„Salutăm propunerea unei strategii a UE pentru ciclism. Federația Bicicliștilor Europeni este dornică să sprijine această colaborare și coordonare a politicilor și resurselor pentru a dubla numărul de bicicliști în Europa”, a declarat secretarul general al ECF, Bernhard Ensink.
Reuniunea și adoptarea declarației sunt inițiative ale președenției luxemburgheze a Consiliului Europei, condusă de François Bausch, ministrul Transporturilor din Luxemburg.
Declarația face apel la dezvoltarea unei stategii de ciclism care va arăta beneficiile ciclismului la nivelul Uniunii Europene, în același timp cu identificarea de noi fonduri și instrumente de finanțare care vor conduce atât la dezvoltrea fenomenului ciclist cât și la creșterea locurilor de muncă din domeniile conexe acestuia. De asemenea, recomandă ca UE și statele membre să stabilească zone focale de ciclism, ceea ce ar fi un pas important în dezvoltarea politicilor de ciclism în întreaga UE.
„Suntem cu un pas mai aproape de ambiția noastră pentru ca toate politicile UE să recunoască importanța strategică a ciclismului ca mijloc de transport (…) Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu comisarul european pe transport pentru a finaliza strategia de ciclism UE în viitorul apropiat”, a mai spus Ensink.
Mai bine de 200 de milioane de europeni folosesc bicicleta, dintre care 50 de milioane pedalează zilnic. Federația Bicicliștilor Europeni și-a propus să dubleze numărul acestora în următorii 10 ani.
Peste 1000 de angajați români au pedalat în campania Bike2Work
Peste 1.000 de angajați ai companiilor din România au pedalat în cadrul campaniei Bike2Work, realizat de Asociația Green Revolution. Bike2Work este un proiect co-finanțat prin Programul “Energie Inteligentă – Europa” al Uniunii Europene si desfășurat sub umbrela Federației Bicicliștilor Europeni (ECF).
Campania a totalizat 130.452 kilometri, 17.821 curse înregistrate și 11.233 de ore pedalate. Din totalul bicicliștilor care au pedalat (1038), 72,2% au fost din București, 4,8% din Cluj, 3,5% din Iași, 3,4% din Timișoara și 2,9% din Brașov.
Asociația Green Revolution s-a alăturat acestui proiect împreună cu alte organizații din 11 state europene (Olanda, Germania, Danemarca, Austria, Italia, Slovenia, Marea Britanie, Franța, Croația, Malta și Bulgaria), participarea asigurând, în mod oficial, un loc în marea familie de biciliști europeni. Principalul scop al proiectului Bike2Work îl reprezintă încurajarea angajaților să adopte bicicleta ca mijloc de transport alternativ în detrimentul automobilului și atragerea companiilor în categoria – Cycle Friendly Employer și certificarea acestora conform standardelor UE.
Ediția următoare a campaniei va avea loc în 2016. Prin proiectul Bike2Work se promovează bicicleta ca cel mai potrivit mijloc de transport alternativ pentru drumul către serviciu și înapoi.