Peter Eckstein Kovacs a demisionat astazi din functia de consilier prezidential pentru minoritati nationale. Motivul demisiei este divergenta de pareri cu presedintele Traian Basescu in chestiunea Rosia Montana, a declarat, pentru Mediafax, Peter Eckstein Kovacs.
Consilierul Eckstein-Kovacs a criticat permanent proiectul Rosia Montana, in timp ce presedintele Basescu sustine aceasta initiativa miniera.
"Am discutat cu presedintele Traian Basescu si l-am anuntat verbal despre demisia mea din functia de consilier prezidential, iar dansul a acceptat aceasta demisie. Luni voi depune in scris demisia la Palatul Cotroceni. Demisia mea are la baza punctul meu de vedere exprimat in legatura cu investitia de la Rosia Montana, care nu coincide cu cea a presedintelui Traian Basescu. Ca si consilier prezidential ar fi trebuit sa sustin initiativele presedintelui, ori in acest caz nu o pot face si de aceea am decis ca cea mai buna solutie este demisia", a declarat, pentru Mediafax, Peter Eckstein Kovacs.
Eckstein explica, recent, ca „investitia de la Rosia Montana este o afacere paguboasa pentru Romania. Eu sper ca nici toamna asta, nici in toamna viitoare si nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Rosia Montana".
Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs a semnat recent la Cluj-Napoca, o petitie a asociatiei Transilvania Verde, prin care i se cere ministrului Culturii, Kelemen Hunor, sa retraga certificatul de descarcare arheologica pentru masivul Carnic. Cu acel prilej, Eckstein a declarat din nou ca, in opinia sa, investitia de la Rosia Montana este una paguboasa pentru Romania.
In replica, ministrul Culturii a anuntat ca nu va semna ordinul de declasare a Muntelui Carnic ca monument protejat pana cand nu se va reglementa participarea statului in firma care va face exploatarea la Rosia Montana. In plus, Kelemen Hunor, ca presedinte al UDMR, i-a transmis lui Eckstein ca "ar trebui sa decida daca este membru UDMR sau se delimiteaza de presedinte". "Daca se delimiteaza, are cale libera si drum liber sa mearga unde doreste", a spus Kelemen, precizand si ca avizul de descarcare arheologica nu a fost semnat de el, ci de Comisia Nationala de Arheologie, care a aprobat in unanimitate aceasta decizie.
Consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter a declarat pe 25 august pentru NewsIn, ca nu considera ca pozitiile sale privind Rosia Montana se afla in contractie cu linia UDMR, deoarece formatiunea nu si-a prezentat un punct de vedere, si nu intentioneaza sa plece din Uniune. "Ii inteleg supararea personala (a lui Kelemen Hunor – n.r.). Eu mi-am exprimat un punct de vedere pe un subiect in care UDMR nu are un punct de vedere oficial, deci delictul de opinie nu cred sa existe in UDMR", a spus el.
In ceea ce priveste afirmatia presedintelui UDMR Kelemen Hunor, potrivit careia Eckstein ar trebui sa decida daca este sau nu membru al formatiunii, consilierul prezidential a afirmat ca este in UDMR de mai mult timp decat Kelemen si, daca liderii Uniunii vor sa-l dea afara pentru declaratiile sale, pot sa o faca, dar el nu intentioneaza sa plece.
"Deocamdata sunt membru UDMR, n-am decat sa raman si daca pentru un asa-zis delict de opinie sau pentru ca nu imi place cianura voi fi, stiu eu, dat afara, atunci sa ma dea. Eu sunt in UDMR de mai mult timp decat dl. Kelemen si intentionez sa raman", a spus Eckstein-Kovacs.
Mihai Diac
Citeste si:
Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation
Cei mai bogati oameni ai lumii sunt implicati in proiectul Rosia Montana
Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa
Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"
Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni
Incidente la primaria Rosia Montana
Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”