Peste 150 de speologi romani, francezi si unguri participa, in perioada 26-30 septembrie, la cea de-a 35-a editie a Congresului National de Speologie, organizat in acest an in preajma Ghetarului de la Scarisoara de catre Federatia Romana de Speologie (FRS), cu sprijinul Primariei Comunei Garda, a Parcului Natural Apuseni si a organizatiei Apuseni Experience.
Potrivit presedintelui FRS, Viorel Lascu, lucrarile congresului propriu-zis vor incepe vineri cu o Conferinta de protectie a pesterilor, in care vor fi prezentate procedura de acces in pestera pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, initierea unei asociatii a pesterilor amenajate, precum si aspecte privind cadastrul pesterilor din Romania.
In cursul serii vor avea loc proiectii de filme, documentare, fotografii sau diapozitive din expeditii. Ziua de sambata va fi rezervata amenajarii unei expozitii speologice, deschiderea festiva, comunicari si proiectii, o seara sociala si festivitatea de premiere.
Adunarea generala a Federatiei Romane de Speologie va avea loc duminica, 30 septembrie, urmata de festivitati dedicate Zilelor Ghetarului si de un targ de turism la Garda. Spectacolul artistic din fata Primariei Garda si focul de artificii vor incheia aceasta editie a congresului de speologie.
Congresul a inclus, in primele doua zile, 26-27 septembrie, cateva trasee montane organizate de Clubul de speologie Speodava Stei si Clubul de speologie "Sfinx Garda". Pasionatii speologi au avut ocazia sa faca o tura in Avenul din Dealu Secatuii si o alta tura in pesteri din zona Garda – Pestera Zgurasti (pana la primul lac).
Joi, s-a vizitat Canionul "Cheia Rea", Canionul Sighistel si alte pesteri din zona Garda, anume Pestera Vartop si Pestera Coiba Mare. Un obiectiv interesant l-a reprezentat complexul minier "Maria Segen – Katherina", Pestera Portile Bihorului si cariera de marmura
Foto: banaterra.eu