Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Patru premiere in cadrul celei de-a doua editii a Expeditiei Internationale a Dunarii

Cea de-a doua editie a Expeditiei Internationale a Dunarii "Joint Danube Survey" (JDS), organizata de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR) si incheiata joi la Tulcea, a inregistrat patru premiere.

Prima dintre acestea a fost prezentata de presedintele ICPDR, secretarul de stat in Ministerul Mediului Lucia Varga, in conferinta de incheiere a JDS, si consta in prelevarea probelor biologice. "Aceasta prelevare a probelor biologice efectuata de cei 18 specialisti cu experienta recunoscuta la nivel international este importanta pentru ca rezultatele analizelor vor oferi informatii privind biodiversitatea fluviului si in ce masura este aceasta afectata in vederea luarii unor masuri urgente", a declarat Lucia Varga.

Secretarul general al ICPDR, Philip Weller, a mentionat, la randul sau, cea de-a doua premiera inregistrata in timpul JDS. Aceasta consta in studierea caracteristicilor hidro-morfologice ale bazinului Dunarii in vederea realizarii unor proiecte care vizeaza imbunatatirea conditiilor pentru dezvoltarea speciilor de pesti migratori.
Totodata, coordonatorul expeditiei JDS, Bela Csany, a precizat ca in timpul acestei actiuni s-au prelevat si probe de la pesti, aceasta fiind astfel cea de-a treia premiera inregistrata in ultimele sase saptamani de ICPDR.

Pe de alta parte, cercetatorul Alexander Kirschner a declarat ca pe Arges s-a constatat o prezenta de pana la patru ori mai mare a eterobacteriilor decat cea admisa de normele europene, sursa probabila a acestei poluari fiind lipsa epurarii corespunzatoare a apelor uzate din Bucuresti. "Expeditia a demonstrat ca de-a lungul Dunarii exista aglomerari urbane sanatoase si ca exista clar probleme pe afluentii fluviului.

Este pentru prima data cand cercetarile sunt aprofundate in asa de mare masura in privinta apelor Dunarii pentru a evalua impactul pe care il are activitatea umana asupra fluviului", a declarat secretarul general al ICPDR, Philip Weller. De mentionat este faptul ca pentru prima data specialistii implicati in expditia internationala initiata de ICPDR au prelevat probe de pe cele trei brate ale Dunarii.

JDS a inceput pe data de 14 august in orasul Regensburg, Germania, rezultatele analizelor care au fost prelevate de-a lungul Dunarii urmand sa fie afisate in curand pe site-ul ICPDR. Scopul actiunii JDS, al carei moto a fost "Watch Your Danube!", este realizarea unui set omogen de informatii privind Dunarea in vederea monitorizarii calitatii apelor fluviului si identificarii unor solutii eficiente atat pentru imbunatatirea calitatii apei Dunarii, cat si pentru combaterea poluarilor accidentale.

Pe data de 22 ianuarie 2007, Romania, prin secretarul de stat Lucia Varga, a preluat oficial pentru un an presedintia ICPDR, in 2008 aceasta functie urmand sa revina Serbiei. ICPDR, cu sediul la Viena, coordoneaza toate activitatile desfasurate in cadrul Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

spot_img

Ultimele știri