Conflictul din Siria agravat de schimbările climatice

O nouă lucrare publicată luni în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că o secetă fără precedent, alimentată de schimbările climatice, a contribuit la tulburările politice din Siria, informează Huffington Post.

4601619535_c38e11925c_z
Palmira, Siria

 

Seceta siriană, care a început spre finalul anului 2006, s-a întins pe trei ani și a fost cea mai rea din câte s-au înregistrat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că seceta a dus la înrăutățirea problemelor agricole și ale siguranței apei deja existente. Din această cauză, până la 1.5 milioane de sirieni din mediul rural au ajuns să se mute mai aproape de zonele urbane. Migrația a stârnit schimbări demografice, care au alimentat instabilitate atât în orașe cât și în zonele din jur. În plus, seceta a contribuit la creșterea prețurilor la alimente și la înmulțirea bolilor de nutriție la copii. Toate acestea au dus la exacerbarea crizei.

În timp ce variațiile meteorologice naturale pot cauza seceta, cercetătorii au ajuns la concluzia că seceta siriană a fost mult agravată de schimbările climatice. Modelele și tendințele climatice observate „sugerează cu tărie că activitatea umană a dus la creșterea probabilității secetelor severe și persistente în această regiune”, spun cercetătorii. Schimbările climatice cauzate de om au dublat sau chiar au triplat șansele ca o secetă de asemenea magnitudine să aibă loc, în comparație cu influența exclusivă a variațiilor naturale, arată ei în această lucrare.

„Această secetă a fost un factor esențial în tot ce s-a întâmplat”, spune Mark Cane, co-autor al studiului și profesor de științe climatice la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Columbia University. „A fost o secetă foarte rea, care a ținut trei ani. Oamenii pot supraviețui un an, poate doi. Dar trei..”, mai spune Cane, menționând că seceta a distrus mijloacele de trai ale multor sirieni și astfel zona a ajuns într-un punct critic. „Aveai această societate destul de stabilă și funcțională, apoi toți au plecat, s-au dus spre marginea orașelor unde nu era nimic pentru ei, și nici guvernul nu a făcut nimic să îi ajute.”

Conflictul sirian a început în martie 2011, cu proteste împotriva regimului impus de președintele Bashar Assad. Guvernul Assad a răspuns cu o represiune violentă a protestatarilor și, patru ani mai târziu, diverse facțiuni armate – de la rebeli moderați sprijiniți de Statele Unite la grupul extremist al Statului Islamic – se luptă pentru controlul asupra țării fărâmițate. Aproximativ 200.000 de oameni au murit în aceste conflicte, iar Organizația Națiunilor Unite estimează că 7.6 milioane de oameni au fost relocați.

„Nu spunem că seceta a cauzat războiul”, declară Richard Seager, un om de știință climatică de la Lamont-Doherty Earth Observatory și alt co-autor al lucrării. „Spunem că seceta, adăugată la toți ceilalți factori de stres, a ajutat ca lucrurile să depășească pragul spre un conflict deschis.”

Experții militari și ai securității naționale au avertizat deja că schimbările climatice pot contribui la conflictele din întreaga lume, în multe cazuri agravând probleme deja existente. Dar în timp ce cele mai multe predicții despre impactul schimbărilor climatice asupra conflictelor fac referire la viitorul mai îndepărtat, în acest studiu se poate vedea că lucrurile deja se întâmplă, cel puțin în cazul Siriei. „Iată un caz în care schimbările climatice au crescut riscul ca conflictele să se întâmple”, a spus Cane. „Ar trebui să fie luat în calcul prin felul în care oamenii se gândesc la viitorul apropiat.”

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Siria, sub asediul gunoaielor

România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice

 

spot_img

Ultimele știri