Conflictul prelungit din Darfur are un impact negativ asupra mediului, potrivit lui Abuelgasim Abdalla Adam, decanul Facultatii de stiinte forestiere din cadrul Universitatii din Zalingei, informeaza New York Times.
O padure de baobabi, acacia si palmieri din vestul orasului Darfur a fost decimata de catre refugiatii din tabara din apropiere, pentru lemne de foc. Regiunea, pana de curand impadurita, seamana acum cu un spatiu viran.
Mai mult de atat, in mod ironic, razboiul a dus la cresterea suprafetei construite si la urbanizarea rapida a orasului. Desi mai mult de 2,7 milioane de locuitori au fost deplasati in urma conflictului, multe cladiri au fost construite pentru a deservi personalul ONU si voluntarii ONG veniti la fata locului.
Padurile de pe Muntele Marra, cel mai inalt varf din zona, se mai intind doar pe 20% din suprafata muntelui, comparativ cu 1990.
Desertificarea si lipsa apei fac parte din motivele care au declansat in primul rand conflictul din Darfur. Potrivit profesorului Adam, pe timp de razboi este dificil sa iti pui probleme de mediu, dar situatia din Darfur devine urgenta.
„Daca asteptam sa se termine razboiul, nu va mai ramane nimic”, a declarat acesta.
Foto: Support Darfur.