Miniştrii mediului, oceanelor şi energiei ai G7 au încheiat pe 20 septembrie o reuniune la Halifax (Canada) fără să obţină acorduri concrete privind poluarea cu plastic a oceanelor, relatează EFE, preluată de Agerpres.
La încheierea reuniunii desfăşurată în cadrul Conferinţei ministeriale G7 pe tema schimbărilor climatice, oceanelor şi energiei regenerabile, executivul canadian a informat că „miniştrii s-au declarat de acord că reducerea poluării cu plastic a oceanelor necesită o acţiune urgentă a guvernelor şi a sectorului privat”.
Însă, Canada a fost singura ţară care a anunţat contribuţii economice pentru a lupta împotriva deşeurilor din plastic din oceane. Ottawa va acorda în total 38 de milioane de dolari canadieni (29,2 milioane de dolari americani) pentru diferite proiecte pentru a reduce poluarea cu plastic.
Ottawa a lansat proiectul în cadrul summitului G7 din iunie desfăşurat anul acesta în Canada.
Studiu: ingerarea unei singure bucate de plastic poate fi letală pentru țestoasele marine
La summit, SUA şi Japonia au refuzat să semneze această propunere care a primit în schimb sprijinul altor membri ai grupului: Germania, Italia, Marea Britanie şi Franţa, pe lângă Canada.
În cadrul acelui summit, Canada, Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi UE au semnat un text ce cuprinde obiectivele în cifre împotriva poluării cu plastic a oceanelor. În text, aceste ţări şi UE s-au angajat să sporească procentul plasticului reciclat în întreaga lume pentru a atinge 100% până în 2040.
Numeroase companii multinaţionale ca Unilever, Ikea, Dow Chemicals şi Coca-Cola şi-au exprimat sprijinul faţă de iniţiativa canadiană şi s-au angajat să reducă poluarea cu plastic, fără să stabilească însă măsuri specifice.
Conferinţă ministerială G7 pe tema schimbărilor climatice, oceanelor şi energiei regenerabile continuă vineri, miniştrii energiei urmând să discute despre energie curată, dezvoltarea de resurse energetice în oceane şi egalitate de gen în acest sector.