Vă așteptăm la Conferința Green Report Economia Circulară – De la Bune Intenții la Practică

Green Report vă așteaptă la o nouă conferință, de data aceasta cu tema „Economia Circulară – De la Bune Intenții la Practică”, pentru a discuta provocările și oportunitățile tranziției de la o economie liniară la una care pune accentul pe folosirea sustenabilă a resurselor. Evenimentul pregătește două panelui în care îi puteți regăsi pe ministrul mediului, precum și reprezentanții unor companii și ONG-uri care pun accentul pe practici de economie circulară.

Conferința va avea loc miercuri, 11 octombrie, începând cu ora 9.30. Participarea este gratuită, însă înscrierea este obligatorie. Vă puteți înscrie aici:  

https://www.conferinte.green-report.ro/evnt/economia-circulara-de-la-bune-intentii-la-practica/ 

Acest tip de economie trebuie, de principiu, să rezolve două probleme simultan: să asigure un flux de materiale care pot fi folosite ca materii prime, să mențină astfel circuitul producției și să diminueze problema de mediu cu care ne confruntăm de ani și pentru care știm rezolvarea, dar nu reușim să o punem în practică: deșeurile.

În condițiile în care România raportează o rată de reciclare de 11 – 14%, în funcție de sursa pe care o folosim, este evident că materiile prime nu se întorc în producție așa cum ar trebui. Ajungem chiar în situația absurdă de a importa deșeuri pentru a le folosi ca materii prime.

Pe de altă parte, și Uniunea Europeană, per ansamblu, a înregistrat progrese foarte limitate în acest domeniu, după cum arată un raport al Curții de Conturi Europene. Între 2015 și 2021, rata de circularitate medie pentru toate cele 27 de țări ale UE a crescut cu doar 0,4 puncte procentuale. Șapte dintre aceste țări – România, alături de Lituania, Suedia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda și Polonia – chiar au regresat. Auditorii au concluzionat astfel că ambiția UE de a-și dubla cota de materiale reciclate și reintroduse în economie până în 2030 pare a fi foarte dificil de realizat.

O economie circulară are însă scopul de a conserva valoarea produselor, materialelor și resurselor cât mai mult timp posibil pentru a minimiza producerea de deșeuri, iar pentru industriile care funcționează prin valorificarea acestor materii prime blocajul circuitului pune probleme grave pentru că producția se poate bloca din cauza lipsurilor. O altă provocare pentru industrie rămâne aceea a prețurilor.

La fel ca majoritatea țărilor europene, România are și ea o Strategie Națională pentru economia circulară, lansată în august 2022. Documentul folosește însă date vechi de 4 ani (n.r. – citează un studiu Global Footprint Network din 2018). Țara noastră are un potențial uriaș în ceea ce privește îmbunătățirea gestionării deșeurilor pentru că rata de reciclare a deșeurilor municipale este una dintre cele mai scăzute. Creșterea cu doar câteva procente a ratei de colectare ar putea redirecționa cantități importante înapoi pe lanțul de producție, în timp ce ar fi deviate de la depozitarea la groapa de gunoi.

În termeni de bani, economia circulară ar putea genera o piață cu o valoare de 4.100 miliarde de euro până în 2030, conform estimărilor firmei de consultanță Accenture. Un studiu citat de un fost ministru al mediului arăta că economia circulară are potenţial de a creşte PIB-ul european cu încă 0,5% şi de a crea peste 700.000 de noi locuri de muncă până în 2030.

În România, în acest an, 47 de proiecte ale unor firme primesc ajutor de minimis din partea Ministerului Economiei, dintr-un total de 94 de companii care au depus cereri. Cele 47 de firme s-au angajat să dezvolte proiecte care reduc volumul deşeurilor şi să creeze materia primă necesară pentru crearea unui lanţ de producţie integrat, ceea ce va genera 150 de noi locuri de muncă în 28 de județe, potrivit spuselor fostului ministru al economiei, Florin Spătaru.

Povești de succes

Chiar dacă per ansamblu, cifrele nu arată bine, există companii care au reușit în acest domeniu. Exemplele de bune practice încep cu companiile premiate de Green Report. Una dintre ele a câștigat premiul de excelență pentru economie circulară în cadrul Galei Green Report 2022: prin dezmembrarea completă a stivuitoarelor, verificarea și înlocuirea componentelor uzate, Elmas SRL a reușit să refolosească între 70% și 85% din piesele metalice mari, cum ar fi contragreutatea și rama cabinei pentru a produce echipamente noi. Aceasta a avut ca rezultat o reducere masivă a deșeurilor și o contribuție semnificativă la economia circulară. Un proiect în lucru vizează ascensoarele.

Plasarea comenzilor de ridicare a deșeurilor prin aplicație, monitorizarea video a punctelor de colectare a deșeurilor și mașinilor de salubrizare, monitorizarea GPS a flotei de mașini și îmbunătățirea rutelor, stații inteligente pentru colectarea deșeurilor în zonele aglomerate ale Iașiului. Sunt câteva dintre soluțiile inteligente pe care Salubris SA Iași a reușit să le implementeze și să le folosească. Nu degeaba Salubris SA a fost câștigătoarea premiului de Excelență de Inovație în Mediu a Galei Green Report pentru anul 2022.

În 2021, premiul pentru economie circulară din cadrul Galei Green Report a fost câștigat de Asociația Ateliere Fără Frontiere, o organizație care lucrează în două direcții total diferite: recuperarea şi reciclarea de bannere şi mesh‑uri publicitare – REMESH, dar și dezmembrarea de calculatoare, imprimante, copiatoare etc., care sunt recondiționate și ulterior ajung la copiii vulnerabili.

Prin conferința „Economie circulară, de la bune intenții la practică”, Green Report readuce în discuție problemele sistemice legate de colectarea separată fără de care revalorificarea materiilor prime și economia circulară, în sine, nu pot exista. Împreună cu autorități, reprezentanții companiilor din economia circulară, ai reciclatorilor și OIREP-urilor încercăm să aflăm cum putem închide cercul economiei în beneficiul tuturor.

Vorbitori Panel 1:

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Marius Brînzea, Director strategie Reciclad’OR

Roxana Puia, Director de Marketing Environ

Iuliana Tiba, Director pentru Finanțarea Impactului Social și al Impactului Pozitiv al Mediului la BRD

Cristian Moldovan, Manager de Recuperare a Ambalajelor la Coca-Cola HBC

Vorbitori Panel 2:

Cristina Drăgan, Manager Mediu la Elmas Brașov

Nicolae Trofin, Director Comercial Principal, Parteneriate de Afaceri Flip

Bogdan Purcherea, CEO Envipco

Anamaria Șchiopu, Șef al Managementului Calității Mediului la Salubris Iași

Beatrice Manole, Coordonator Advocacy la Ateliere Fără Frontiere

Link de înscriere: https://www.conferinte.green-report.ro/evnt/economia-circulara-de-la-bune-intentii-la-practica/

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri