Conferinta de la Bali, in presa de azi

Adevarul: La Bali se anunta furtuna

Astazi au inceput la Bali, Indonezia, negocierile in vederea semnarii unui nou acord ce va urma Pactului de la Kyoto, care expira in 2012. In timpul acestei reuniuni, ce se va incheia in 14 decembrie, va fi discutat, in principal, pretul pe care statele dezvoltate trebuie sa-l plateasca pentru protejarea mediului. Textul adoptat in 1997 de 175 de state prevede ca 36 de state industrializate sa-si reduca gazele cu efect de sera cu cel putin 5% pana in 2010, avand ca punct de referinta anul 1990. Tratatul nu a fost ratificat insa de America si nici de Australia.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Evenimentul Zilei: Batalie pentru doua grade Celsius

Europa propune obiective ambitioase la Conferinta mondiala asupra Schimbarii Climei. Reprezentanti din aproximativ 190 de state incep astazi, pe insula indoneziana Bali, discutiile in vederea schitarii unui nou acord international pentru limitarea schimbarilor climatice.

Discutiile asupra masurilor ce trebuie luate pentru combaterea incalzirii globale pleaca de la fragila premisa unanim acceptata ca un nou document international in acest domeniu trebuie realizat pana in 2009, in conditiile in care Protocolul de la Kyoto expira in anul 2012, precizeaza Reuters.

Lumea se confrunta deja cu masive crize de apa cauzate de disparitia unor ghetari – sute de milioane de oameni vor fi afectati in viitorul apropiat. Planeta va numara curand cu 30 la suta mai putine specii de plante si animale. Padurile tropicale vor disparea vazand cu ochii, in absenta apei freatice. Toate acestea, plus alte amenintari poate chiar mai grave, vor face parte din cotidian in numai cateva decenii, avertizeaza Grupul Interguvernamental de experti pentru studierea modificarii climei (IPCC).

Un viitor mai sumbru decat cel anuntat

Specialistii IPCC au recunoscut ca au comis o eroare de apreciere: viitorul omenirii va fi, de fapt, si mai sumbru decat se prognozase anterior. Predictiile se bazasera pe mentinerea nivelului actual al emisiilor de gaze cu efect de sera, numai ca acesta continua sa creasca anual cu 3 procente.

„Oamenii de stiinta ne spun ca avem doar o mica fereastra de timp in care putem actiona”, a declarat pentru „Der Spiegel” secretarul executiv al Conventiei-Cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarii climatului (UNFCCC). „Dispunem de 10 sau 15 ani pentru a intoarce emisiile globale de pe panta lor ascendenta intr-una dramatic descendenta”, a adaugat el.

Europa, ambitii mari

Peste 10.000 de diplomati si cercetatori din intreaga lume vor incerca sa ajunga la un compromis care sa aiba potentialul de a salva planeta de la dezastrele pe care le-ar aduce modificarea climei. Provocarea este, insa, imensa. Prima astfel de intelegere mediata de UNFCCC, cunoscuta drept Protocolul de la Kyoto, a facut prea putine pentru reducerea incalzirii globale si a numarului catastrofelor naturale asociate acesteia. Europa spera sa conduca efortul de a opera o schimbare in bine.

„Sarcina noastra in Bali este sa convingem restul lumii ca trebuie sa reducem emisiile (poluante) suficient cat sa nu ajungem la o crestere a temperaturii medii globale de peste 2 grade Celsius”, a declarat purtatorul de cuvant pentru mediu al Comisiei Europene, Barbara Hellferich.

Europenii spera ca avertismentele IPCC, precum si o schimbare in fotoliul prezidential american, din 2009, vor recontura in bine politica Statelor Unite, principalul poluator al globului. UE doreste sa insiste si pe impunerea unui control al emisiilor pentru tarile in curs de dezvoltare, precum Brazilia, China sau India, si ele exceptate de la prevederile Protocolului de la Kyoto.

AGENDA

Pregatiri pentru impactul schimbarilor climatice

Conferinta de la Bali asupra Schimbarii Climei se desfasoara in perioada 3-14 decembrie, avand ca tema imediata stabilirea unui calendar de intocmire a unui nou tratat inlocuitor al Protocolului de la Kyoto. Noul tratat ar trebui sa fie finalizat in 2009 si sa intre in vigoare in 2012. Iata cateva din principalele tematici de pe agenda reuniunii:

Temperare. „Temperare este doar un cuvant pompos pentru reducerea emisiilor poluante” , spune Yvo de Boer, secretar executiv al UNFCCC. O preocupare principala a noului tratat va fi obtinerea angajamentului celor mai bogate natiuni ca-si vor reduce emisiile cu pana la 30a sub nivelul anilor ’90. De asemenea, acordul va include – spre deosebire de Kyoto – si economiile emergente, aflate inca „in curs de dezvoltare”.

Adaptare. „Adaptarea” inseamna ajutarea tarilor sarace si nedezvoltate sa se pregateasca pentru impactul schimbarilor climatice produse deja din cauza emisiilor anterioare. Studii recente, mai ales raportul din aprilie al IPCC, arata ca emisiile poluante neingradite vor creste temperatura medie globala suficient de mult cat sa provoace cresterea nivelului oceanelor, crize de apa potabila si furtuni tropicale mai intense.

Metodele de adaptare care ar putea fi implementate de noul tratat ar putea include chiar si programe educationale pentru fermieri si pescari, proiecte structurale precum diguri, poduri si drumuri, precum si politici publice de management al dezastrelor si de conservare a mediului.

Tehnologie. Un alt factor important care va fi discutat la Bali consta in asistarea tarilor sarace cu tehnologii oferite de natiunile bogate. Spre exemplu, sisteme computerizate si echipament stiintific de monitorizare ar putea fi instalate in state nedezvoltate pentru observarea impactului schimbarilor climatice si pentru gestionarea mai eficienta a resurselor naturale locale. De asemenea, astfel de echipamente pot servi si la supravegherea cotelor de emisii in tarile care anterior nu au dispus de astfel de instrumente.

ReImpadurire. Un studiu publicat in august arata ca liderii tarilor care dispun de mari paduri tropicale nu au fost interesati de conservarea acestora deoarece nu au fost inclusi in „bursa carbonului” si nu au avut nimic de castigat. Una dintre solutii ar fi ca natiunile dezvoltate sa investeasca in conservarea padurilor tropicale din tarile sarace.

Bursa carbonului. Pentru a-si realiza angajamentele asumate sub Protocolul de la Kyoto, statele europene au ales sa-si fixeze un obiectiv comun si sa faca negot de „emisii” intre ele pe o piata deschisa. Acest tip de comert a avut, potrivit UNFCCC, o valoare de 30 de miliarde de dolari in 2006, din care cea mai mare parte in sistemul european – Emissions Trading Scheme, ETS. Daca un sistem similar ar fi adoptat la scara internationala, valoarea tranzactiilor la „bursa emisiilor” s-ar ridica la peste 100 de miliarde de dolari anual.

Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri