Conditii mai bune de transport pentru animalele de ferma

900.000 de cetateni ai Europei, printre care si 70 de europarlamentari, cer imbunatatirea conditiilor de transport pentru animalele domestice.

In mod special, acestia solicita limitarea duratei transportului la opt ore.

Principalul document european care reglementeaza transportul animalelor vii este Reglementarea CE 1 / 2005.

Potrivit acesteia, caii si porcii pot fi transportati timp de 24 de ore, fara pauza. Vacile, oile si caprele pot fi transportate maxim 14 ore, cu o ora de odihna, apoi transportul se reia pentru alte 14 ore. Viteii, mieii, manjii si purceii pot fi transportati maxim 9 ore, cu o ora de odihna, apoi transportul se reia pentru alte 9 ore.

Drumul spre abator trebuie sa dureze cel mult opt ore

Parlamentul European a solicitat deja, printr-o rezolutie din anul 2001, limitarea transportului la durata de opt ore sau la distanta de 500 de kilometri. Asemenea transporturi se deruleaza in mod curent pentru aducerea animalelor de la ferma la abator.

Statisticile arata ca, in anul 2009, peste 37 de milioane de vite, porci, oi, capre si cai vii destinati abatorului au fost transportati in interiorul Europei. In acelasi an, in spatiul european au fost transportate peste 1 milion de pasari vii.

Europarlamentarul danez Dan Jorgensen a lansat o campanie pe internet, destinata strangerii de semnaturi pentru reducerea timpului de transport al animalelor.

”De mai bine de 20 de ani, Parlamentul European si milioane de cetateni europeni cer insistent stabilirea unei limite de 8 ore intre ferma si abator. Cu sprijinul unui numar de aproape 1 milion de cetateni si al altor cateva zeci de europarlamentari, in urmatoarele saptamani vom face tot ce putem pentru a determina o reformare a Regulamentului si de a pune capat suferintelor atroce la care sunt supuse animalele”, a declarat europarlamentarul Jorgensen.

In Romania, cel mai cunoscut caz de transport de animale in conditii improprii a fost semnalat de Fundatia Vier Pfoten. In luna mai 2011, 54 de cai salbaticiti proveniti din Letea (Tulcea) au fost inghesuiti intr-un singur autocamion, urmand a fi livrati unui abator din judetul Covasna. Transportul a fost oprit in judetul Braila, dupa 28 de ore de la plecare, timp in care animalele nu primisera nici hrana, nici apa. Din cauza conditiilor dure, patru animale au murit pe drum.

Mihai Diac

Foto: Vier Pfoten / Mihai Vasile

Citeste si:

Cazul Letea: 54 de cai, transportati cu o masina de 38 de locuri; cinci fara acte, 20 fara microcip

Caii de la Letea asteapta sa li se decida soarta. Flasmob la Bucuresti pentru salvarea lor. (Vezi Video)

Focarul de anemie infectioasa blocheaza transportul cailor de la Letea

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri