Cazul Letea: 54 de cai, transportati cu o masina de 38 de locuri; cinci fara acte, 20 fara microcip

Cinci dintre caii luati saptamana trecuta din comuna tulceana C. A. Rosetti pentru a fi dusi la un abator nu aveau niciun fel de act, ei fiind transportati ilegal alaturi de ceilalti in conditii incorecte, camionul care ducea toate cele 54 de animale avand o capacitate de doar 38 de locuri, informeaza Mediafax.

Trei dintre cele cinci animale care nu aveau acte sunt manji, unul dintre ei avand o rana la torace, "cauzata probabil in timpul transportului".

Conform unui comunicat semnat de mai multe organizatii pentru protectia animalelor, camionul a fost oprit in Braila, iar animalele au fost descarcate si preluate de o ferma particulara din comuna Ianca, satul Urleasca.

De la momentul la care transportul a pornit spre abator, doua iepe au murit iar o a treia, "lovita in cap cu un obiect dur" si care "a sangerat pe toata perioada transportului" este aproape moarta.

"Doua iepe in lactatie au murit, prima in timpul transportului, iar a doua pe data de 21 mai, ca urmare a conditiilor de transport, fiind calcata in picioare de ceilalti cai. Toti caii au avut de suferit in urma transportului, unii fiind imbarcati cu rani grave cauzate in timpul prinderii si imbarcarii in Tulcea. In prezent, o iapa in lactatie, lovita cu un obiect dur in cap si care a sangerat pe toata perioada transportului, se zbate intre viata si moarte, sansele ei de supravietuire fiind minime", se precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, la Tulcea se mai afla 17 manji, hraniti artificial cu lapte, ale caror mame se afla la ferma din satul Urleasca.
Aceeasi sursa precizeaza ca reprezentantii ONG-urilor, impreuna cu angajatii DSV Braila, au tranchilizat 34 de cai carora le-au recoltat probe de sange pentru analize.

"S-a constatat ca din 34 de cai 20 nu aveau microcipuri, deci nu pot fi identificati in «acte». In cursul zilei de maine (marti, n.r.) se vor continua operatiunile de recoltare de sange, identificarea cailor si evaluarea starii lor de sanatate", se mai arata in comunicatul organizatiilor pentru protectia animalelor.

Caii de la Letea, ale caror imagini au starnit in ultimele zile compasiune, manie si reactii publice, au un statut incert, pentru autoritati ei nefiind salbatici, ci doar "crescuti putin altfel decat se obisnuieste", regimul lor de proprietate stabilindu-se dupa "legea locului".

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi la un abator.

Premierul Emil Boc a solicitat respectarea conditiilor privind bunastarea animalelor si a legislatiei in vigoare in cazul cailor din Letea, a declarat duminica presedintele ANSVSA, Radu Roatis.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri