Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Pentru a atrage atenția asupra importanței reciclării ambalajelor, în Filipine a fost organizat un concurs de brazi din astfel de materiale. Din carton, plastic, din frunze uscate sau din resturi de materiale, acești brazi pot fi reproduși oriunde în lume.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Filipine, țara care este al treilea cel mai mare poluator din lume cu plastic al oceanelor, a înțeles că trebuie să-și întețească eforturile în educarea locuitorilor. Un astfel de rol a avut o competiție organizată de un dezvoltator imobiliar, Greenfield, care a provocat filipinezii la un concurs de brazi din deșeuri reciclate.

„Eforturile de reciclare pe care le-am făcut anul acesta de Crăciun au fost inspirate de dorința noastră de a lua parte, în felul nostru, la munca de a proteja mediul înconjurător folosind plasticul și alte materiale reciclabile într-un act artistic”, a declarat Johanna Christine C. Clavecilla, de la Greenfield Development Corporation, pentru Green Report.

Fiecare brad a trebuit să aibă înălțimea între 1,5 și 3,5 metri, iar juriul a ținut cont de originalitate, creativitate, calitatea execuției și aspectul vizual.

Locul întâi a fost câștigat de John Alphonso Infante, cu bradul său „Puno ng Pasig” (Copacul Pasig). Realizat în totalitate din cutii de carton care au fost lipite circular, pe o structură care seamănă cu niște trepte, bradul reprezintă pentru băiat apa curgătoare a râului Pasig, care trece prin capitala Manila. Iar casele în miniatură, așezate pe ramurile bradului, înseamnă ideea unei comunități sănătoase și fericite.

„Împreună, ca și comunitate, putem da din nou viață râului Pasig”, a spus John Alphonso Infante.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Râul Pasig ajunsese să fie cunoscut ca WC-ul orașului Manila. Peste 63.700 de tone de plastic ajungeau în ocean în fiecare an pe cursul râului, Pasig figurând astfel într-un raport ca fiind al 8-lea râu din 20 care varsă cele mai mari cantități de plastic în oceane. În anii 90, râul ajunsese să fie numit de către oamenii de știință unul mort, care nu poate susține viața.

„Am crezut că n-o să-l termin și aproape am renunțat, pentru că au fost atât de multe obstacole. În special când bradul a căzut de șase ori și a șaptea oară am reușit să-l fac mai puternic ca să stea în picioare. Dar mi-am dat seama că nu e numai un pom, ci e vorba și despre mesajul pe care îl transmite și lecțiile pe care le putem învăța din el”, a postat pe Facebook băiatul.

După ce a muncit o lună, el a primit ca recompensă 50.000 de pesos (3.800 lei). Dacă vreți să faceți bradul pentru acest Crăciun, aveți aici fiecare pas pe care i-a făcut filipinezul.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Locul doi a fost câștigat de The Jellyfish Tree, un copac realizat din pahare și lingurițe din plastic, paie și capace din metal, iar locul trei, Christmas Tree with a Twist, un brad din sticle și capace din plastic.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Alți copaci participanți în competiție au fost realizați din crengi de copaci și caserole pentru fructe, cutii mari pentru ulei și găleți, bucăți din material și CD-uri. Preferatul meu a fost Treecycle, un copac realizat din frunze de palmier și coji de banane, uscate la soare, care avea structura din bucăți din trunchiuri de copac și bambus.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Brazii din materiale reciclate vor fi expuși în cartierul Greenfield până pe 6 ianuarie 2019.

Pentru evenimentul de premiere al brazilor a fost organizat și un târg la care vedete locale au fost invitate să vândă haine sau accesorii pe care nu le mai folosesc, pentru a încuraja ideea reciclării.

„Într-un fel, și-au reciclat bunurile personale pentru a fi folosite de alte persoane, în loc să le arunce. Așa cum, potrivit mișcării zero – waste, deșeurile unora pot fi folositoare pentru alții. E un unghi bun din care să privim”, a mai spus Johanna Christine C. Clavecilla.

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

Filipine. Concurs de brazi din materiale reciclate

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri