Ultimele date arată o creștere pronunțată a concentrațiilor de CO2 pentru al șaptelea an consecutiv

Concentrațiile de CO2 din atmosferă au atins a doua cea mai mare creștere anuală din ultimele șase decenii, conform datelor înregistrate de observatorul Mauna Loa din Hawaii.

Concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon au atins 414.8 părți per milion în luna mai, cu 3.5ppm mai mult față de anul trecut.

Cercetătorii avertizează de peste un deceniu că depășirea pragului de 450ppm riscă declanșarea unor evenimente meteo extreme și o creștere a temperaturilor de 2 grade Celsius.

Mai este cea mai semnificativă lună pentru concentrațiile globale de CO2 deoarece este valoarea de vârf a anului, înainte ca vegetația din emisfera nordică să înceapă să absoarbă gazele din aer.

Studiu: Industria farmaceutică emite mai mult CO2 decât industria auto

2019 este al șaptelea an consecutiv în care au fost înregistrate creșteri semnificative ale concentrațiilor și al cincilea an de când limita de 400ppm a fost depășită. Cea mai mare diferență anuală a fost înregistrată în 2016, când concentrațiile de CO2 au ajuns la 407.66, față de 404.1 în 2015.

În anii ’90, rata de creștere anuală era de aproximativ 1.5ppm, însă în ultimul deceniu aceasta a accelerat la 2.2ppm și este în prezent și mai ridicată. Astfel, ținta de 450ppm va fi atinsă mai repede decât se estima până acum.

„Este extrem de important să avem aceste măsurători exacte pe termen lung ale CO2 pentru a înțelege cât de rapid aduc combustibilii fosili modificări climei. Acestea sunt măsurători ale atmosferei reale, nu depind de modele, dar ne ajută să verificăm proiecții ale modelelor climatice, care au subestimat ritmul rapid al schimbărilor climatice.”, a declarat Pieter Tans, cercetător la NOAA.

spot_img

Ultimele știri