Peste 3.000 de membri ai Comunităţii Declic solicită noului Executiv blocarea actualului Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi refacerea lui completă.
„În forma sa de acum, planul care stabileşte modul în care vor fi cheltuite 30 de miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu aduce României nici redresare economică, nici rezilienţă la schimbările climatice”, se arată într-un comunicat de presă al comunităţii.
Conform sursei citate, până în acest moment, 3.000 de membri Declic au cerut refacerea planului şi au transmis, totodată, mii de emailuri către Ministerul Fondurilor Europene cu propuneri concrete de direcţionare „responsabilă” a banilor.
Comunitatea Declic spune că speră ca Guvernul Cîţu să înţeleagă importanţa acestei finanţări şi necesitatea investirii banilor pentru a încetini schimbările climatice. De asemenea, este necesară o consultare publică reală, la care cetăţenii să participe activ. În forma actuală a PNRR, banii sunt folosiţi pentru investiţii în energie cu emisii mari, la care statele vestice renunţă, şi într-o proporţie infimă pentru investiţii în energia verde.
”Planul pare făcut pe genunchi de autorități, deși e cea mai mare finanțare primită vreodată de la Uniunea Europeană. Banii ar fi trebuit direcționați către acele investiții de dezvoltare a României într-un viitor verde, cu energie curată, care să combată efectele schimbărilor climatice, exact așa cum a fost și intenția Uniunii Europene. Or planul actual contrazice chiar recomandările UE”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic.
Aceasta dă drept exemplu, ca măsură pentru protejarea pădurilor, ministerul a propus ca banii să fie cheltuiți pentru a face mai multe drumuri forestiere. De altfel, la capitolul schimbări climatice, PNRR ignoră complet folosirea energiei verzi pentru a reduce efectele schimbărilor climatice și emisiile de carbon. În schimb, Ministerul Fondurilor Europene alocă bani pentru investițiile în gaz, pe care eronat le consideră investiții în energie verde.
„În forma actuală, Planul nu prevede măsuri concrete care să încetinească încălzirea globală, ci vine cel mult cu soluții care ar putea trata efectele acesteia, dar nu și cauza lor. Comunitatea Declic cere alocarea directă de fonduri pentru modernizarea sistemului național de monitorizare a calității aerului”, se mai precizează în comunicat.
În plus, măsurile propuse la capitolul “Energie și tranziție verde” sunt în vădită contradicție cu recomandările europene de renaturare a râurilor și de conservare a biodiversității. Ministerul propune regularizarea unor albii și proiecte hidroenergetice care vor avea drept urmare distrugerea unor cursuri de apă. Asta, în timp ce Strategia Europeană pe Biodiversitate prevede renaturarea a 25.000 de kilometri de râuri.
Potrivit sursei citate, doar refacerea completă a PNRR va putea asigura României investiții corecte și care să respecte recomandările Uniunii Europene.
Citeşte şi: