Comunicari stiintifice despre protejarea solului

Ziua Pamantului si implinirea a 140 de ani de invatamant agronomic clujean sunt marcate, joi, de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, printr-o prima editie a Sesiunii de comunicari stiintifice cu tema "Regenerare, Reabilitare si Restaurare a Solului – de la Concept la Realizare", informeaza Agerpres.

In discursul rostit in deschiderea sesiunii, rectorul USAMV, prof. dr. Doru Pamfil, a evidentiat ca lumea contemporana trebuie sa minimalizeze actiunile care duc la dezechilibre naturale, cu efecte dezastruoase asupra oamenilor, animalelor, vegetatiei si chiar a vremii, lansand, totodata, un apel pentru protejarea planetei, cu intreaga sa bogatie naturala.

Rectorul Doru Pamfil a aratat, cu acest prilej, ca USAMV este continuatoarea prestigiosei scoli de agricultura clujene, fondate in 1869. Universitatea are in componenta sa patru facultati, in care isi desfasoara activitatea peste 6.000 de studenti. Facultatile universitatii ofera 19 specializari bine ancorate in economia de piata, numeroase facilitati si perspectiva unei rapide integrari in structurile Uniunii Europene.

In cadrul sesiunii sunt abordate teme majore referitoare la modificarea compozitiei normale a mediului sau la prezenta unor componenti straini, care, prin actiunea lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, produc alterarea starii normale si ruperea echilibrului ecologic dintre vietuitoare si natura.

O expunere a politicilor de mediu aplicate siturilor contaminate identificate in Regiunea 6 Nord-Vest, a fost facuta la reuniune de directorul executiv al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) din Regiunea 6 Nord-Vest, Marian Proorocu.

La randul sau, prof. dr. Lucretiu Dancea, sef de lucrari la USAMV din Timisoara, a adus in atentie problematica refacerii vegetatiei pe haldele de steril din carierele Doman si Anina (judetul Caras-Severin). Conf. dr. Mirela Coman, de la Universitatea de Nord din Baia-Mare, a vorbit despre operatiunile de fitoremediere a siturilor miniere, iar prof. dr. Gheorghe Blaga de la USAMV Cluj-Napoca a abordat tema reconstructiei ecologice a terenurilor degradate prin exploatari miniere de suprafata.

De o atentie deosebita s-a bucurat prezentarea prof. dr. Petru Gus de la USAMV din Cluj-Napoca, referitoare la reconstructia ecologica in zona Zlatna (Alba), localitate dramatic afectata de exploatarile irationale derulate in zona timp de mai multe decenii.

Alte teme pe care le vor aborda participantii la reuniune privesc efectele unor resurse cu rol humifer in regenerarea solului, combaterea eroziunii acestuia in bazinul hidrografic al Gadalinului, determinarea regimului termic al solurilor din Campia Transilvaniei in scopul utilizarii conservative a terenurilor, precum si gestiunea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud. Manifestarea de la USAMV este organizata de Catedra de Ingineria si Protectia Mediului, in parteneriat cu Societatea Nationala Romana pentru Stiinta Solului, filiala Cluj.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri