Compuși chimici produși de om, interziși în `70, descoperiți în Groapa Marianelor

Cercetătorii au descoperit chimicale produse de om în Groapa Marianelor, unde se înregistrează cel mai adânc punct de pe suprafața pământului.

 

crustacee
foto: ncl.ac.uk

Autorii unui studiu publicat, săptămâna aceasta, în revista Nature Ecology and Evolution, au identificat densități mari de poluanți organici persistenți (POP) în Groapa Kermadec (10,047 m adâncime) și în Groapa Marianelor (11,022 m adâncime). Aceștia sunt foarte nocivi pentru organismul uman din cauza tulburărilor endocrinologice pe care le pot provoca.

Cercetătorii au ajuns la aceste rezultate analizând țesutul adipos al unor crustacee, unde au descoperit compușii chimici. Crustaceele pe care s-au făcut analizele au fost colectate de la adâncimi cuprinse între 7.227 și 10.000 de metri din Groapa Kermadec, în timp ce din Groapa Marianelor ele au fost colectate de la adâncimi cuprinse între 7.841 și 10.250 de metri.

Ce s-a găsit în crustacee

Compușii chimici analizați au fost PCB și PBDE, care fac parte din ceea ce este generic denumit „clasa poluanților organici persistenți” (POP). Potrivit studiului, PCB a fost interzis în SUA din 1970, dar până la momentul interzicerii, la nivel global, s-au produs mai mult de 1,3 milioane de tone.

„Din 1930 până când a încetat producția în 1970, producția totală la nivel mondial a fost de aproximativ 1,3 milioane de tone. În gropile de gunoi sau în echipamentele electrice se regăsesc aproximativ 65% din producția de poluanți, în timp ce 35% s-au dus către oaceane sau, prin procesul de sedimentare, către delte, plaje sau insule.”

Cercetătorii atrag atenția că acești poluanți nu dispar, se răspândesc pe distanțe foarte lungi și pot ajunge în locuri izolate.

„Acești poluanți sunt invulnerabili la degradare naturală și astfel persistă în mediul înconjurător zeci de ani. Mai mult decât atât, aceștia se pot răspândi pe distanțe mari, inclusiv în medii aparent izolate, cum ar fi regiunile polare și oceane.”

Concentrații foarte mari de PCB, descoperite în Groapa Marianelor. Cum au ajuns acolo

Motivul pentru care au fost găsite concentrații mai mari de poluanți în Groapa Marianelor decât în Groapa Kermadec, potrivit autorilor studiului, are legătură cu poziționarea geografică. Groapa Marianelor este situată în apropierea coastelor industrializate din nord-vestul Oceanului Pacific. În plus, un alt motiv indicat de aceștia este curentul oceanic caracteristic zonei, care este responsabil pentru „marea groapă de gunoi a Pacificului”.

„Ca atare, (n.r. Groapa Marianelor) se află sub o acumulare foarte mare de mase și resturi plastice, prinse în capcană, care, în cele din urmă, se scufundă, în timp ce materialele plastice se degradează și trimit polunații la adâncimi mari”, se arată în studiu.

Sugestia cercetătorilor este că acești compuși toxici au ajuns la adâncimi foarte mari din cauza resturilor de plastic descompuse și a animalelor moarte, scufundate pe fundul oceanului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri