Compostul: Cum transformăm deșeurile organice într-o resursă valoroasă?

În loc să aruncăm alimentele stricate la gunoi, le putem recicla sustenabil creând compost. Ce putem recicla în compost și care este metoda?

În România, resturile alimentare și deșeurile de grădină reprezintă aproximativ 20% din totalitatea deșeurile. O soluție la îndemână pentru a reduce cantitatea acestora pe care o trimitem la groapa de gunoi este transformarea lor în compost.

Ce este compostul?

Dacă ți s-a stricat un fruct, o legumă, nu ști ce să faci cu iarba tăiată, cu de zațul de cafea, de coji de ouă sau de frunzele plantei, o soluție ecologică este să le transformi în compost.

Compostul este o substanță organică rezultată după descompunerea deșeurilor vegetale și animale. Bogat în nutrienți, compostul ajută la îmbunătățirea structurii solului, îi crește fertilitatea și reține umiditatea.

Există o rețetă destul de simplă prin care se poate obține un compost de calitate. O recomandare e ca materialele folosite pentru obținerea compostului să fie în egală măsură bogate în azot și carbon.

Materialele bogate în azot sunt materialele verzi: cele enumerate mai sus intra în aceasta categorie. Ele ajută la descompunere, oferind microorganismelor energia necesară pentru a descompune resturile tale în compost.

Materialele bogate în carbon sau materii brune sunt: frunzele uscate, paiele, rumegușul, crengi și ramuri tocate. Ele ajută la structura compostului, permițând aerului să circule și prevenind compactarea.

Sunt câteva materiale organice care pot încetini procesul de descompunere sau pot contamina compostul: evitați reciclarea în compost a cărnii și produselor lactate, uleiurilor și grăsimilor, precum și a excrementelor de animale carnivore, a plantelor bolnave, a produselor chimice și plastice.

Folosirea compostului în grădini reduce nevoia de îngrășăminte chimice, care dăunează mediului.

Mai mult, reciclarea organică are un impact pozitiv și asupra mediului, prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, responsabile de schimbările climatice.

Imagine: O grămadă de compost care s-a descompus în câteva luni.25 august 2008. Foto:: Flickr/Alan Levine
Imagine: O grămadă de compost care s-a descompus în câteva luni.25 august 2008. Foto:: Flickr/Alan Levine

Cum se produce compostul

Sunt mai multe metode pentru producerea compostului.
Compostarea la sol – cea mai simplă metodă. Este ideală pentru
grădinile mari, unde se poate aloca un spațiu suficient de mare pentru crearea unei grămezi de compost direct pe pământ.

Compostarea în recipiente este recomandată pentru grădinile mai mici. Se pot folosi bidoane de plastic, containere speciale pentru compost, sau cutii din lemn.

Vermicompostarea este ideală pentru spații mici. Ea presupune folosirea viermilor roșii pentru a descompune deșeurile organice. Această metodă produce un compost extrem de bogat în nutrienți.

Viermișori roșii se pot cumpăra de pe internet. Aici găsiți un grup de Facebook unde puteți afla mai multe informații despre permacultura.

Locul ales pentru compost trebuie să fie ferit de lumina directă a soarelui și să fie bine ventilat. Recipientele trebuie găurite pentru a permite circulația aerului.

Totodată, este recomandat să se alterneze straturile de materii verzi cu cele de materii brune. Compostul trebuie amestecat o dată pe săptămână pentru a se aerisi. El trebuie să fie umed, însă nu îmbibat cu apă.

Compostul este gata atunci când are o textură uniformă cu miros de pământ și nu se mai recunosc materiile originale. În funcție de metoda aleasă și de condiții, compostul poate fi gata în câteva luni până la un an.

Potrivit site-ului hartareciclarii.ro, un camion de deșeuri organice poate genera energie care să alimenteze 20.000 de televizoare timp de 1 oră sau douăzeci de mii de ore petrecute în fața televizorului.

Pentru mai multe informații despre cum se face reciclarea deșeurilor organice, accesați site-urile companiilor de salubrizare. În România, companiile oferă deja compostoare pentru deșeurile biodegradabile.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri