Primul complex de case pasive și prosumatoare din România se construiește la Cluj-Napoca

Ansamblul Sol Residence, din Cluj-Napoca, este format din opt case pasive, prosumatoare, fiecare având 230-240 mp construiți desfășurați. Materialele folosite pentru pereți au fost cherestea, paie, celuloză, fibră de lemn, iar acoperișurile sunt dotate cu panouri solare.

La Cluj-Napoca, în cartierul Borhanci, se construiește primul complex rezidențial din România și printre primele din lume, de case prosumatoare, pasive și sănătoase. Proiectul este în curs de certificare de către Passive House Institute, un institut independent de cercetare și cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Termenul de „casă pasivă” vine din limba germană Passivhaus, fiind de fapt un standard pentru eficienta energetica. O astfel de casă consumă cu peste 90% mai puțină energie decât o casă convențională.

Pentru pereți au fost utilizate materiale pe bază de lemn, cum ar fi cherestea, paie, celuloză, fibră de lemn, iar ca materiale de finisare au fost utilizate numai materiale naturale premium, rafinate, precum parchetul din lemn natural sau placaje din piatră naturală. Pereții cu izolație din paie se produc la fabrica din Moreni, de către Biobuilds, singura companie din România ce produce astfel de pereți prefabricați la standardul de casă pasivă.

Fiecare locuință va avea stații de încărcare pentru cele două locuri de parcare asigurate, iar acoperișurile sunt dotate cu panouri solare. Suprafața caselor este de aproximativ 230-240 mp contruiți desfășurați. Casele se află în acest moment în curs de construcție. Prețul per metru pătrat construit este de aproximativ 1.900 euro, fără TVA.

Acesta este primul complex de case prosumatoare din România și unul dintre primele din lume.

Biobuilds, firma care construiește acest complex, a construit și Casa Ria, lângă Târgoviște, care propulsează România pe primul loc într-un clasament al celor mai eficiente case pasive din lume, raportat la zona climatică din care face parte. Certificatul emis de Passive House Institute din Darmstadt Germania atestă un necesar energetic pentru încălzire/răcire de doar 2 kWh/mp pe an. Standardul impus pentru o casă pasivă este de 15 kWh/mp pe an.

spot_img

Ultimele știri