Companiile municipale care se ocupă de parcurile și grădinile bucureștene se desființează

Cele două companii municipale care se ocupau de parcurile și grădinile bucureștene au fost intrat în proceduri de dizolvare și lichidare.

Consiliul General al Capitalei a aprobat, în şedinţa de miercuri, două proiecte de hotărâre în baza cărora urmează să fie dizolvate şi lichidate companiile municipale Parcuri și Grădini și Întreţinerea Arborilor, la 31 decembrie 2021.

De asemenea, consilierii generali au fost de acord ca CM Parcuri și Grădini să nu mai aibă drept de exclusivitate în ce priveşte amenajarea şi întreţinerea parcurilor bucureştene, iar tarifele practicate de către aceasta să fie reduse.

În cadrul ședinței unul dintre consilierii generali a adresat mai multe întrebări legate de întreținerea parcurilor pe viitor și ce se va întâmpla cu utilajele deținute de CM Parcuri și Grădini, în valoare de aprox. 3 milioane de euro. Primarul Nicușor Dan a spus că, după lichidare, bunurile vor trece în patrimoniul Municipalității.

„În acest moment, ALPAB nu are suficient personal pentru a asigura întreţinerea parcurilor. Sunt 65-70 de oameni care se ocupă de sere în cadrul ALPAB. E o discuţie pe care trebuie să o avem. În opinia mea, e o activitate neproductivă, aceasta de sere şi toţi oamenii aceştia trebuie să treacă la întreţinerea de parcuri, dar în esenţă trebuie să luăm o decizie dacă facem activitatea de întreţinere de parcuri cu angajaţi ALPAB şi atunci trebuie să modificăm schema de personal sau dacă mergem pe piaţă (n.r. – oferte de pe piața liberă)”, a declarat primarul general, Nicuşor Dan.

Edilul a spus că desființarea celor două companii care se ocupă de parcurile și grădinile bucureștene este necesară pentru că aduce prejudicii Municipalității, prestând servicii la tarife foarte ridicate. „Dacă noi decidem astăzi să dăm contracte supradimensionate oricărei companii, normal că va fi pe profit. Dar asta nu înseamnă că noi câștigăm ceva”, a subliniat primarul.

Ce se va întâmpla cu parcurile și grădinile bucureștene

În cel mult 30 de zile, Consiliul de Administraţie al CM va desfășura o procedură de selecţie pentru lichidatori, iar ulterior Adunarea Generală a Acţionarilor va numi unul dintre lichidatorii propuşi de CA.

Compania are în competenţă îngrijirea a zece parcuri bucureştene, dar acestea „nu au fost întreţinute corect” dintr-o serie de motive, precum: lipsa unui program anual de lucrări, lipsa unor comenzi esenţiale pe care ALPAB trebuia să le dea și servicii de calitate slabă. Totodată, în anul 2020, societatea a înregistrat o pierdere de 3,9 milioane lei, iar la 30 iunie 2021 bilanţul indica o pierdere de 6,4 milioane lei.

„Costul cu personalul TESA al Companiei este de 4.342.092 lei/an. Aproape 1 milion de euro pierduţi anual doar cu cheltuielile salariale pentru personalul TESA de care de fapt nu va fi nevoie dacă ALPAB va prelua prestarea serviciului, deoarece ALPAB are deja personalul TESA care poate fi utilizat şi pentru prestarea acestui serviciu public. La aceasta se adaugă şi costul cu indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general de 710.220 lei/an (aproximativ 147.000 euro)”, prevede documentul.

Se menţionează că pentru achitarea tarifelor prestate de companie ar fi necesare resurse financiare prea mari. Astfel, pentru operaţiunea de cosit, tariful este de 1 leu/mp, la o suprafaţă de 1.856.076 mp rezultând un cost de 18,5 milioane lei/an. Pentru udat, care are un tarif de 0,6 lei/mp, ar reieşi un cost de 37,4 milioane lei, dacă s-ar uda suprafeţele verzi o dată pe săptămână în perioada martie-octombrie.

Cea de-a doua hotărâre aprobată prevede dizolvarea şi lichidarea Companiei Municipale Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA. Potrivit referatului de aprobare, în anul 2020 compania a înregistrat o pierdere de 1 milion de lei, iar pe 30 iunie 2021 bilanţul indica o pierdere de 3,1 milioane lei.

În baza celei de-a treia hotărâri, au fost modificate tarifele practicate de către Compania Parcuri şi Grădini. Potrivit raportului de specialitate este vorba despre o reducere globală de aproximativ 20%, în timp ce pentru activităţile de cosire manuală şi mecanică a gazonului, tarifele sunt diminuate cu 43%, respectiv cu 62%.

De asemenea, a fost aprobată o hotărâre conform căreia Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti S. A. nu va mai avea drept de exclusivitate în ce priveşte amenajarea şi întreţinerea parcurilor bucureştene, iar Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti va avea dreptul de a desfăşura activităţile prevăzute în contractul de delegare.

Citește și: Bucureștenii decontează războiul Primăriei pentru desființarea CM Parcuri si Grădini  

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri