Majoritatea companiilor ce activează în patru sectoare critice ale energiei anticipează o schimbare a surselor actuale de energie, însă numai jumătate dintre ele implementează strategii digitale care să faciliteze această schimbare. Acestea sunt rezultatele unui studiu cu privire la relevanța tranziției energetice în planificarea transformării digitale pentru companiile de energie comandat de Eaton.
Raportul S&P Global Market Intelligence, The Intersection of Digital Transformation and the Energy Transition , subliniază că, deși 77% dintre companiile chestionate se așteaptă să treacă de la sursele lor actuale de energie, doar jumătate execută în prezent strategiile digitale necesare pentru a se îndrepta spre această schimbare. În plus, mai puțin de o treime dintre companii urmăresc valorile cheie de sustenabilitate și inteligență energetică și chiar mai puține (17%) au active sisteme digitale vechi.
„Am identificat un decalaj major în modul în care companiile aplică digitalizarea pentru a realiza obiectivele de decarbonizare, iar această cercetare este un semnal de alarmă, aducând lumină asupra oportunităților pentru companii de a concentra investițiile și de a avea un impact mai mare”, a declarat Marius Burlacu, Manager Vânzări Power Quality & IT Chanel Eaton Electric SRL. „Afacerile trebuie să se miște mult mai rapid în transformarea digitală. Vestea bună este că acum este timpul pentru a acționa, iar instrumente precum platforma noastră digitală Brightlayer ajută companiile să obțină informații importante despre energie, care sunt esențiale pentru a evalua investițiile valoroase. Eaton a pus la dispoziția clienților săi o serie de software-uri specifice industriei ce le ajută să facă față acestor provocări.”
Studiul a inclus 1.001 de respondenți care sunt implicați în eforturile de transformare digitală în patru sectoare de activitate critice ale energiei din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv: clădiri, centre de date, industrii și utilități.
Rezultatele cercetării pe diferite sectoare de activitate
Proprietarii și administratorii de clădiri au precizat că optimizarea energiei și raportarea ESG sunt probleme critice. Sustenabilitatea este obiectivul principal pentru acest sector, prioritizat de 46% dintre respondenții din sector. Cu toate acestea, proprietarii de clădiri sunt sceptici că inițiativele privind clădirile inteligente vor da roade: principalele provocări digitale includ calcularea unei analize favorabile cost/beneficiu (citată de 52% din respondenții la sondajul privind clădirile) și lipsa presiunilor de trecere la utilizare digitală (45%).
Centrele de date au îmbrățișat digitalizarea și acum caută oportunități digitale de ultimă generație fie pentru a eficientiza operațiunile, fie pentru a genera venituri în a crea avantaje competitive. Obiectivele următorului pas implică creșterea utilizării surselor regenerabile, citate de 50% dintre proprietarii de centre de date; îmbunătățirea stocării energiei, conform a 47% dintre respondenți și a câștigului din vânzarea energiei înapoi la rețea, aleasă de 34%.
Industria și-a concentrat eforturile de digitalizare pe provocări recurente, cum ar fi abordarea penuriei de muncitori calificați. Cu toate acestea, digitalizarea abordează decalajele din tranziția energetică. Doar 24% din managerii din industrie au citat preocupările legate de energie folosind-o ca un motor digital cheie pentru transformarea industrială. Pentru ca industria să mențină sau să obțină un avantaj competitiv, aplicarea digitalizării în tranziția energetică va fi un avantaj cheie.
Utilitățile se confruntă cu schimbări masive în generarea de energie pe măsură ce sursele regenerabile cresc, împreună cu nevoia de inteligență digitală sporită. Transformarea digitală este esențială pentru noile modele de afaceri și surse de venituri, inclusiv sprijinul pentru vehiculele electrice (EV) prin nevoile clienților de încărcare a vehiculelor electrice (identificate de 49% dintre respondenții de utilități) sau stațiile de încărcare pentru vehicule electrice în sine (citate de 45%).
Citește și:
Schimbările climatice pun în pericol disponibilitatea unor resurse regenerabile, cum ar fi biomasa