Acord istoric: companiile de transport maritim își vor reduce emisiile de CO2

Companiile de transport maritim vor reglementa emisiile de dioxid de carbon ale navelor și vor reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050, conform unui acord semnat la Londra.

Acordul a fost mediat de Organizația Maritimă Internațională și obligă cele 170 de state membre să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.

În prezent, majoritatea navelor sunt alimentate de combustibili fosili. Pentru a atinge obiectivele acordului, ele vor trebui să devină mai eficiente din punct de vedere energetic și să folosească mai des energie mai curată, cum ar fi baterii electrice, energie solară și eoliană, sau, în anumite situații, nave cu pânze. O variantă controversată este folosirea energiei nucleare, care este deja utilizată pentru unele nave de război.

Organizațiile de mediu au atras atenția că planul stabilit nu este destul de ambițios, luând în considerare caracterul urgent al schimbărilor climatice. Emisiile de la nave de transport ar trebui să fie reduse cu cel puțin 70% până în 2050 pentru a respecta limita impusă de Acordul de la Paris.

alecoair.ro

Deși emisiile provenind de la transportul maritim contribuie cu doar 2% la emisiile globale de CO2, sunt o sursă de îngrijorare din cauza creșterii nevoii de transport și a folosirii combustibililor fosili. Transportul maritim este utilizat pentru 80% din comerțul internațional.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenit de la transport maritim și aviație au fost omise în Protocolul de la Kyoto din 1997 și au fost excluse din reglementările privind emisiile de carbon până în prezent.

Uniunea Europeană și multe dintre insulele din Pacific au cerut măsuri mai drastice. Printre țările care s-au opus unui plan mai ambițios se numără Brazilia, SUA și Arabia Saudită.

spot_img

Ultimele știri