Companiile de combustibili fosili subminează eforturile globale de combatere a crizei climatice

Marile companii de petrol și gaze naturale au investit 50 de miliarde de dolari în proiecte de combustibili fosili, subminând eforturile globale de combatere a crizei climatice, conform unui raport.

De la începutul anului trecut, companiile de combustibili fosili au cheltuit miliarde de dolari pentru planuri de a extrage petrol și gaze naturale din nisipuri bituminoase, zăcăminte subacvatice și regiunea Arctică.

Conform Carbon Tracker, cel puțin 30% din investițiile realizate de ExxonMobil, Chevron, Shell și BP în 2018 au fost dedicate proiectelor care nu sunt aliniate țintelor climatice.

Studiul este primul de acest fel care să analizeze proiecte individuale, testând dacă sunt în concordanță cu ținta de 1.5 grade Celsius încălzire și dacă ar fi sustenabile din punct de vedere financiar într-o lume cu emisii scăzute de carbon.

Niciuna dintre marile companii de petrol și gaze naturale nu face investiții care sunt în concordanță cu țintele climatice, riscând să piardă 2.2 trilioane de dolari până în 2030 dacă guvernele vor lua măsuri mai stricte privind emisiile de carbon.

Anul trecut, Shell a anunțat că va cheltui 13 miliarde de dolari pe un proiect de gaze naturale în Canada, iar ExxonMobil a aprobat o investiție în valoare de 2.6 miliarde de dolari pentru proiectul Aspen în Canada.

Raportul contrazice declarațiile companiilor, care au declarat că susțin Acordul de la Paris și s-au angajat să investească în proiecte de energie regenerabilă.

Conform unui raport ONU, investițiile globale în proiecte de energie regenerabilă din ultimul deceniu vor ajunge la aproximativ 2.6 trilioane de dolari până la sfârșitul acestui an.

Companiile petroliere sunt încurajate de guvernele lumii, care continuă să acorde subvenții semnificative pentru combustibili fosili. La începutul acestui an, Comisia Europeană avertiza că Uniunea Europeană continuă să ofere subvenții masive pentru combustibili fosili.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri