Companiile aeriene au zburat în ultima perioadă cu avioanele goale din cauza crizei declanşată de coronavirus, pentru că regulile europene forțează operatorii să continue majoritatea curselor anunțate. În caz contrar, își pot pierde culoarele alocate pentru zboruri. Astfel, au fost rispite mii de tone de combustibil care au eliberat o cantitate importantă de dioxid de carbon în atmosferă.
Dar situaţia se va schimba, anunţă Uniunea Europeană, care a decis să suspende reglementarea care le face să zboare cu avioanele goale. Suspendarea reglementării va pune capăt „zborurilor fantomă” în care operatorii aerieni vor trebui să zboare cu aeronavele aproape goale pentru a-şi păstra sloturile, a explicat preşedintele Comisiei Europene Von der Leyen.
„Comisia Europeană va pune în discuţie foarte rapid legislaţia necesară. Vrem să facem mai uşor pentru companiile aeriene să-şi păstreze sloturile de pe aeroporturi, chiar dacă nu operează zboruri din cauza scăderii traficului. Aceste măsuri temporare vor ajuta industria noastră, dar şi mediul. Va atenua presiunile asupra industriei aviaţiei şi, în special, asupra micilor operatori aerieni”, a adăugat oficialul CE.
Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.
Președintele comisiei europene a declarat că se teme că situația industriei aviației se va agrava în zilele și săptămânile următoare.
„Focarul de coronavirus are un impact major asupra industriei aviației europene și internaționale. Vedem că situația se deteriorează zilnic, iar traficul se așteaptă să scadă în continuare. Și acesta este motivul pentru care comisia va prezenta o legislație foarte rapidă cu privire la așa-numitele sloturi aeroportuare. Vrem să facilităm păstrarea sloturilor aeroportului pentru companiile aeriene, chiar dacă nu operează zboruri în aceste sloturi, din cauza scăderii traficului”, a spus ea.
Von der Leyen a declarat că este o măsură temporară destinată să ajute industria și mediul.
„Va scădea presiunea asupra industriei aviației, în special asupra companiilor aeriene mai mici, dar va reduce și emisiile, evitând așa-numitele zboruri fantomă”.
Potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportului Aerian, criza coronavirusului a dus la pierderi de 113 miliarde de dolari în întreaga lume. În România, au fost anulate toate zborurile către Italia, Madrid, nordul Franţei şi anumite destinaţii din Germania şi Marea Britanie.