Raport: Companiile farmaceutice polueaza mediul cu antibiotice

Majoritatea companiilor mari de farmaceutice poluează mediul cu antibiotice, conform unui nou raport care analizează măsurile luate de industria farmaceutică pentru a gestiona pericolul rezistenței antimicrobiene.

companii farmaceutice antibiotice

ONG-ul olandez Access to Medicine a intervievat 18 companii de farmaceutice pentru a afla mai multe despre gestionarea deșeurilor de antibiotice. Niciuna dintre companii nu a dezvăluit ce cantitate de deșeuri de antibiotice ajunge în mediu. Doar opt dintre ele au impus limite legate de cantitățile de deșeuri care ajung în apele uzate. O singură companie a dezvăluit sursa furnizorilor.

Autorii raportului The Antimicrobial Resistant Benchmark subliniază importanța divulgării nivelurilor de deșeuri de antibiotice, pentru a permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine relația între antibiotice și formarea de bacterii.

Rezistența antimicrobiană, una dintre cele mai mari probleme globale de sănătate

Poluarea cu deșeuri de antibiotice este un factor important în fenomenul de rezistență antimicrobiană. Odată expuse la reziduuri, bacteriile din mediul înconjurător capătă rezistență la antibiotice. În consecință, apar „superbacterii” tolerante la antibiotice care pot provoca infecții din ce în ce mai greu de tratat.

Anul trecut, Bureau of Investigative Journalism au publicat un reportaj care dezvăluia niveluri extrem de mari de antibiotice și superbacterii în apele uzate ale fabricilor de medicamente din orașul indian Hyderabad. Cantitățile de antibiotice găsite în ape erau îndeajuns de mari pentru a trata pacienți.

O problemă semnificativă în gestionarea deșeurilor vine de la companiile terțe care fabrică și furnizează componente importante ale antibioticelor (ingrediente farmaceutice active). O singură companie mare și-a divulgat producătorii terți, o măsură care permite guvernelor și oamenilor de știință să evalueze impactul fiecărui producător asupra rezistenței antimicrobiene.

ONG-ul Changing Markets, care a avut în trecut campanii legate de deșeurile farmaceutice, a atras atenția asupra lipsei de transparență a industriei.

„Companiile farmaceutice au o responsabilitate clară de a rezolva problema poluării în lanțurile lor de aprovizionare, în special din cauza impactului considerabil asupra sănătății umane al deșeurilor netratate. După cum subliniază și raportul, există o mare lipsă de transparență legată de lanțurile de aprovizionare farmaceutice, ceea ce înseamnă că nu știm unde sunt făcute medicamente noastre.”

Green Report Shop – Produse Eco
Companiile farmaceutice mari intervievate în cadrul raportului sunt GSK, Johnson and Johnson, Merck & Co, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi, Shinogi. Companiile de medicamente generice intervievate sunt Aspen, Aurobindo, Cipla, Dr Reddy’s, Fresenius Kabi, Lupin, Macleods, Mylan, Sun Pharma și Teva.

spot_img

Ultimele știri